Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009

Χωρίς τον Κάρατζιτς συνεχίσθηκε η δίκη...


ΧΑΓΗ. Μετά την επίμονη άρνηση του Ράντοβαν Κάρατζιτς να εμφανιστεί ενώπιόν του, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ΔΠΔ) συνέχισε χθες κανονικά τη διαδικασία, χωρίς την παρουσία του, με ακρόαση του εισαγγελικού κατηγορητηρίου. «Το δικαστήριο θεωρεί ότι η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει ερήμην του», είπε χθες ο προεδρεύων Νοτιοκορεάτης δικαστής Ο-Γκον Κουόν, επισημαίνοντας ότι ο κατηγορούμενος θα κληθεί να υποστεί τις προβλεπόμενες συνέπειες. Ο 64χρονος Κάρατζιτς βρίσκεται αντιμέτωπος με 11 κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τον ρόλο του στον πόλεμο της Βοσνίας (1992-95), στη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν 100.000 άνθρωποι και εκτοπίστηκαν 2,2 εκατ.

Αν και ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες, αν καταδικαστεί αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Η δίκη του άρχισε τη Δευτέρα το πρωί, αλλά ο πρόεδρος της έδρας αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση μετά 15 λεπτά, επειδή ο Κάρατζιτς αρνήθηκε να παραστεί, με το επιχείρημα ότι δεν είχε προετοιμαστεί επαρκώς για την υπεράσπισή του, την οποία έχει αναλάβει ο ίδιος. Ο δικαστής Κουόν προειδοποίησε τον κατηγορούμενο ότι αν συνεχίσει να παρακωλύει τη διαδικασία θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα, κι αυτό ενδεχομένως σημαίνει ότι το δικαστήριο θα του επιβάλλει δικηγόρο, ώστε να διεξαχθεί η δίκη έστω και εν τη απουσία του.
Ωστόσο, ο νομικός του σύμβουλος Μάρκο Σλαντόγεβιτς, μετά συνάντηση που είχε με τον Κάρατζιτς στο κελί του, είπε ότι ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων δεν πρόκειται να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου, επειδή χρειάζεται περισσότερο χρόνο, για να μελετήσει το κατηγορητήριο και να διαμορφώσει την υπερασπιστική του γραμμή. Ο Σλαντόγεβιτς τόνισε επίσης ότι ο Κάρατζιτς «δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί διορισμένο συνήγορο», όπως απαιτεί ο εισαγγελέας της έδρας.

Καθημερινή