Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2009

Το ρωσικό σύστημα TOR-M1

Το SA-15 TOR-M1, που χρησιμοποιείται από τις Ελληνικές και Κυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάστηκε τη δεκαετία του '80 για την αντικατάσταση του SA-8B και του SA-6. Αποτελεί ένα ολοκληρωτικά ανεξάρτητο, χαμηλού έως μεσαίου ύψους βολής, σύστημα αεράμυνας, ικανό για παρακολούθηση, διοίκηση και έλεγχο, εκτόξευση και καθοδήγηση πυραύλων και λειτουργία πάνω σε ένα και μόνο όχημα. Το σασί βασίζεται στο ερπυστριοφόρο όχημα GM-5955 και το SA-15 είναι το μόνο SHORAD στον κόσμο ικανό εντοπίζει και να καταστρέφει συγχρόνως δύο στόχους σε οποιοδήποτε καιρό και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
Το TOR-M1 μπορεί να αντιμετωπίσει πυραύλους cruise, κατευθυνόμενες βόμβες, ελικόπτερα υποστήριξης πυρός και αεροσκάφη που πετούν σε πολύ χαμηλό ύψος και είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία "Antey", στη σχεδίασή του χρησιμοποίησε τα ισχυρά χαρακτηριστικά των προκατόχων TOR και OSA, προσδίδοντάς του μεγάλη ευελιξία, μικρό χρόνο αντίδρασης, αυτοματοποίηση των διαδικασιών μάχης, έτσι ώστε να αντιμετωπίζει μεγάλο φάσμα εναέριων απειλών σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες. Το σύστημα περιλαμβάνει:

  • Το όχημα μάχης
  • Ραντάρ τριών διαστάσεων
  • Ραντάρ παρακολούθησης στόχου
  • Εφεδρικό σύστημα Τηλεοπτικής Παρακολούθησης Στόχου
  • Τον πύραυλο

Στο όχημα μάχης φιλοξενείται ο εξοπλισμός διοίκησης, ελέγχου και πληροφοριών, οι συσκευές καθοδήγησης και επικοινωνίας, δύο θήκες μεταφοράς - εκτόξευσης από τέσσερα βλήματα η καθεμία και σύστημα Παροχής Ισχύος. Το όχημα μάχης ανιχνεύει το στόχο και υπολογίζει τις συντεταγμένες του, αλλά και την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει το βλήμα. Το ραντάρ τριών διαστάσεων ανιχνεύει και αναγνωρίζει στόχους, υπολογίζει τις τροχιές τους, καθορίζει την προτεραιότητα απειλής που παρουσιάζει ο καθένας και τροφοδοτεί με τα στοιχεία τη θέση διοίκησης και το ραντάρ παρακολούθησης. Το ραντάρ παρακολούθησης μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα μέχρι δύο στόχους και να καθοδηγεί τα βλήματα για την αναχαίτισή τους.
Ο πύργος του συστήματος φιλοξενεί δύο μονάδες σωλήνων εκτόξευσης από τέσσερις πυραύλους 9Μ334. Ο πύραυλος στερεού καυσίμου οδηγείται στο στόχο με ραδιοεντολές και η κεφαλή του είναι θραυματιζόμενη, εκτοξεύοντας μεγάλης πυκνότητας μεταλλικά θραύσματα προς το στόχο όταν τον πλησιάσει. Ο πύραυλος εκτοξεύεται με ταχύτητα 25 μέτρων / δευτερόλεπτο και ο κινητήρας του ξεκινά σε ύψος 16 - 21 μέτρων. Σε απόσταση 1,5 χλμ., η ταχύτητα πλησιάζει στα 700 - 800 μέτρα / δευτερόλεπτο. Η κατασκευάστρια παραδίδει τον πύραυλο ολοκληρωμένο, χωρίς να χρειάζεται συντήρηση για δέκα χρόνια. Το αυτόματο σύστημα Εντοπισμού Βλαβών τις εντοπίζει και αναφέρει το σημείο, διευκολύνοντας, έτσι, τη συντήρηση και επεκτείνοντας το χρόνο ζωής του συστήματος. Τέλος, το τριμελές ή τετραμελές πλήρωμα προστατεύεται από όπλα μαζικής καταστροφής.