Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2009

Πτώση PZL M18B DROMADER στην Κεφαλλονιά, νεκρός ο πιλότος

Αεροσκάφος τύπου Πετζετέλ (PZL) κατέπεσε κοντά στο αεροδρόμιο του νησιού, ενώ επιχειρούσε για να αντιμετωπίσει φωτιά μικρής έκτασης στο Κατελειό, στο νότιο άκρο του νησιού (στην Σκάλα).
Οπως επιβεβαιώθηκε από το ΓΕΑ ο πιλότος, Στέργιος Κωτούλας είναι νεκρός. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στην περιοχή επιχειρούσαν δύο αεροσκάφη του τύπου αυτού.
Ο πιλότος του δεύτερου, ανέφερε ότι ξαφνικά έχασε επαφή με τον συνάδελφό του. Από τις πρώτες πληροφορίες δεν είναι σαφές εάν επικρατέστερη αιτία της συντριβής είναι η μηχανική βλάβη ή το ανθρώπινο λάθος.Σημειώνεται ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν διαθέτουν σύστημα εκτίναξης του πιλότου σε περίπτωση κινδύνου, καθώς αυτή δεν είναι ασφαλής σε επιχειρήσεις χαμηλού ύψους.

Τρίτο δυστύχημα σε εννέα χρόνια
Τον Αύγουστο του 2003 ο 42χρονος τότε Στ.Κουρέλιας, επισμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας εν αποστρατεία, έχασε την ζωή του όταν ίδιου τύπου αεροσκάφος είχε συντριβεί στη Μυτιλήνη. Ο άτυχος πιλότος είχε ανακληθεί στην υπηρεσία για περιπολίες εντοπισμού δασικών πυρκαγιών και κατά τη διάρκεια αναγνώρισης σε πυρκαγιά μικρής έκτασης στα Βασιλικά, στη Νότια Λέσβο.
Στην προσπάθειά του να πετάξει χαμηλά, είτε για να δει καλύτερα το πεδίο είτε για να ρίξει επιβραδυντικό υγρό στην εστία, ο πιλότος δεν μπόρεσε να αποφύγει κορυφή δέντρου με αποτέλεσμα να συντριβεί το αεροσκάφος και να χάσει τη ζωή του. Τρία χρόνια νωρίτερα στην Κέρκυρα, τραγικό τέλος είχε βρει άλλος ένας χειριστής PZL, ο 28χρονος Θανάσης Μπεσλεμές κατά τη διάρκεια πυρόσβεσης στην Κέρκυρα.
Ποιο είναι το «πετζετέλ»
Οπως αναφέρει η ιστοθέση της Πυροσβεστικής, το PZL M18B DROMADER είναι ελικοφόρο, μονοκινητήριο, μονοθέσιο αεροσκάφος που μπορεί να επιχειρεί σε ακτίνα 360 χλμ. από τη βάση του, με ταχύτητα ως 180 χλμ. και μέγιστο χρόνο πτήσης τις τέσσερις ώρες.
Διαθέτει δεξαμενή 2,2 κ.μ. για νερό και μικρή δεξαμενή επιβραδυντικού υγρού 63 lt.
Στην αντίστοιχη σελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας αναφέρεται επίσης ότι τριάντα τέτοια αεροσκάφη αγοράστηκαν τη διετία '83-'84 και πρόκειται για προϊόν διεθνούς τεχνολογικής συνεργασίας, καθώς το αεροσκάφος σχεδιάστηκε με τη βοήθεια της αμερικανικής εταιρείας Rockwell, για να κατασκευαστεί στην Πολωνία με προοπτική εξαγωγών σε δυτικές χώρες.
ΕΘΝΟΣ