Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2009

Τα εθνικά θέματα στο επίκεντρο της συνάντησης Καραμανλή-Ρασμούσεν

«Κοινή λογική, εφαρμογή των συμφωνιών και σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, είναι τα στοιχεία που είναι αρκετά προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν το ΝΑΤΟ επιδιώκει περισσότερη συνεργασία με την ΕΕ, είναι αυτονόητο ότι αυτή θα είναι με όλα τα μέλη της ΕΕ», τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με το νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες την πρώτη επίσκεψη στην Αθήνα με την νέα του ιδιότητα.
Ο κ. Ράσμουσεν από την πλευρά του αναφέρθηκε κι αυτός στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας ασφάλειας μεταξύ των δύο Οργανισμών και σημείωσε ότι θα θέσει το ζήτημα και κατά την επίσκεψή του, αργότερα σήμερα, στην Τουρκία.
Στην ατζέντα των συνομιλιών Καραμανλή - Ρασμούσεν (σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία νωρίτερα συναντήθηκε το Γενικό Γραμματέα στο υπουργείο και Αμύνης Ευ. Μεϊμαράκης) εκτός από το ζήτημα των προβλημάτων στην συνεργασία των δύο Οργανισμών, περιλαμβάνονταν ακόμη η εκπαιδευτική αποστολή που ετοιμάζει το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, οι σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας, οι αποστολές της Συμμαχίας, η προώθηση της συνεργασίας με τις χώρες του Μεσογειακού Διαλόγου και της Πρωτοβουλίας της Κωνσταντινούπολης και η προώθηση του διαλόγου για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια μέσω της ελληνικής Προεδρίας στον ΟΑΣΕ.
Ο Κ. Καραμανλής, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με τις προϋποθέσεις για την άρση των προβλημάτων που εμποδίζουν την στενότερη συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, επεσήμανε ότι «η συνεργασία μεταξύ του συνόλου των παραγόντων και Οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο Αφγανιστάν υπό την διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών είναι αναγκαίες και η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτή τη διεθνή προσπάθεια, στη βάση των συμμαχικών της υποχρεώσεων και με όρους που υπαγορεύονται από εθνικές ανάγκες».
Τόνισε δε ότι «συμφωνούμε με τη σημασία που δίνει ο νέος Γενικός Γραμματέας στη συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς, ειδικά με τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ. Η συνεννόηση και η συνεργασία επιβάλλονται, πάντοτε, όμως, με σεβασμό στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας κάθε Οργανισμού και στην αρχή της αυτονομίας στη λήψη των αποφάσεων». Πρόσθεσε ακόμη ότι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, οξυμμένες και από την αστάθεια που προκαλεί η οικονομική κρίση, απαιτούν καλύτερη, πιο αποτελεσματική συνεργασία, ορθολογικότερη χρήση των δυνάμεών μας και ουσιαστικά αλληλοκάλυψη στο πεδίο των επιχειρήσεων».
συνέχεια εδώ...