Τρίτη, 28 Ιουλίου 2009

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ, «Είδαν» το πρόσωπο του αγγελικού Σεραφείμ

Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο του Σεραφείμ πίσω από τις τοιχογραφίες του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και αναμένεται η αποκάλυψη και άλλων τριών αγγέλων οι οποίοι είναι καλυμμένοι με γύψο και μέταλλο. Οι ειδικοί έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι το ψηφιδωτό διατηρήθηκε σε τόσο καλή κατάσταση!
Το πρόσωπο του Σεραφείμ ήταν σκεπασμένο με γύψο και μέταλλο εδώ και 160 χρόνια. Οι τελευταίοι που το είχαν δει ήταν ο σουλτάνος Αμπντουλμετζίτ και ο Ελβετός αρχιτέκτονας Γκασπάρ Φοσάτι ο οποίος είχε αναλάβει την ανακαίνιση της Αγίας Σοφίας το 1847- 1849. Ο Ελβετός αρχιτέκτονας με οδηγίες του Σουλτάνου είχε ξεσκεπάσει τότε τα ψηφιδωτά τα οποία ήταν καλυμμένα πρόχειρα με γύψο από το 1453 και τα ξανασκέπασε φροντίζοντας για τη συντήρησή τους. Ο Φοσάτι είχε κρατήσει σημειώσεις για τις εργασίες του αλλά δυστυχώς δεν σώθηκαν. «Πρώτη φορά στη ζωή μου ενθουσιάστηκα τόσο πολύ», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάι, ανακοινώνοντας ότι σχεδιάζουν να αρχίσουν σύντομα τις εργασίες για να ξεσκεπάσουν και τις άλλες τρεις παραστάσεις οι οποίες είναι επίσης καλυμμένες με γύψο και μέταλλο.
Η παράσταση του Σεραφείμ αποκαλύφθηκε μέσα σε δέκα μέρες αφότου άρχισαν οι εργασίες. Μια τεράστια σκάλα ήταν στημένη για δεκαέξι χρόνια στα νοτιοανατολικά του θόλου και μόλις πρόσφατα μετακινήθηκε στα βορειοανατολικά και άρχισαν οι εργασίες ξεσκεπάσματος του προσώπου του Σεραφείμ. «Είναι μια ιστορική μέρα», είπε ο Τούρκος υπουργός και πρόσθεσε ότι κατά την εκτίμησή του αυτή η εργασία είναι πολύ σημαντική τόσο για την Αγία Σοφία αλλά και για τον Χριστιανισμό. Τώρα η Επιστημονική Επιτροπή της Αγίας Σοφίας κάνει αναλύσεις για να βρει την πραγματική ηλικία των ψηφιδωτών, αν και ο υπουργός δήλωσε ότι υπολογίζεται ότι χρονολογείται μεταξύ του 9ου και 13ου αιώνα.
Το μωσαϊκό το οποίο αποκαλύφθηκε βρίσκεται στην τριγωνική αψίδα που στηρίζει τον μεγάλο θόλο της Αγίας Σοφίας. Έχει μήκος ενάμισι μέτρο και πλάτος ένα μέτρο. «Θα δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτούς που θα έρθουν από όλο τον κόσμο και την Τουρκία το 2010 για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Κωνσταντινούπολης να το δουν», είπε ο Υπουργός. Η Αγία Σοφία χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό το 532- 537 και θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της χριστιανικής αρχιτεκτονικής. Μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το 1453 μετατράπηκε σε τζαμί. Από το 1934 είναι μουσείο και υπολογίζεται ότι έχει δύο εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4528598&ct=4

"ΟΤΑΝ ΞΑΝΑΦΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ" ΕΤΣΙ ΛΕΕΙ Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ...