Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2009

Αντιδρά η Ελλάδα σε δηλώσεις Γκρούεφσκι για «διπλή ονομασία»

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι δεν έχει αντιληφθεί ότι για την Ευρωατλαντική πορεία της χώρας του πρέπει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, ανέφερε σε δήλωσή της η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας στις δηλώσεις Γκρούεφσκι ότι η διπλή ονομασία αποτελεί τη «φυσική θέση» της χώρας του.
Σε συνέντευξή του στο πολιτικό περιοδικό των Σκοπίων «Φόρουμ», η οποία προδημοσιεύεται την Τρίτη, ο Ν.Γκρούεφσκι δηλώνει ότι η θέση της διπλής ονομασίας «απορρέει από τη συμπεριφορά της Ελλάδας στις συνομιλίες», η οποία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επιμένει να αλλάξει το «όνομα του κράτους με το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τόσο για εξωτερική όσο και για εσωτερική χρήση».
«Η Ελλάδα», συνεχίζει, «ζητά την εξαφάνιση του ονόματος Δημοκρατία της Μακεδονίας, με αλλαγή του Συντάγματος, με αλλαγή των προσωπικών εγγράφων, ενώ σχετικά με το θέμα της ταυτότητας δεν δείχνει καμία ετοιμότητα για αναγνώριση μακεδονικού έθνους και γλώσσας, ούτε διάθεση να συνομιλήσει για αυτά».
«Σε αυτή την κατάσταση η λογική και φυσική θέση μας είναι η διπλή ονομασία την οποία και προσφέρουμε στην Ελλάδα, δηλαδή στη διμερή επικοινωνία με αυτήν να αναζητήσουμε ένα άλλο όνομα, ενώ στην επικοινωνία με όλες τις άλλες χώρες να ισχύει το συνταγματικό μας όνομα», σημειώνει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.Ο Ν.Γκρούεφσκι επαναδιατυπώνει τη θέση περί «διπλής ονομασίας», μόλις μερικές ημέρες μετά την πρόσφατη επίσκεψή του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σε Σκόπια και Αθήνα, κατά την οποία αυτός παρουσίασε στις ηγεσίες της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ κάποιες τροποποιημένες ιδέες επί της τελευταίας του πρότασης.
«Εμείς θέλουμε να επέλθει λύση σε αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο Ν.Γκρούεφσκι τονίζοντας ότι αυτό είναι το κρατικό συμφέρον της ΠΓΔΜ. «Θέλουμε να γίνουμε μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και δεν θέλουμε να είμαστε μπλοκαρισμένοι. Δεν θέλουμε να έχουμε πρόβλημα με τον νότιο γείτονά μας, πρόβλημα το οποίο μας απομυζεί και εμάς και αυτούς. Όμως δεν είναι ίδιες όλες οι λύσεις», αναφέρει ο κ. Γκρούεφσκι, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα.Για την τελευταία τροποποιημένη πρόταση του Μ.Νίμιτς δηλώνει:
«Ο διαμεσολαβητής κ. Νίμιτς παρουσίασε μια δέσμη ιδεών του την οποία αποκάλεσε τροποποιημένη δέσμη ιδεών σε σχέση με τη δέσμη (σ.σ. ιδεών) του Οκτωβρίου. Επίσης ανέφερε ότι κατά πάσα πιθανότητα τον Αύγουστο θα καλέσει τους εκπροσώπους των δύο χωρών για να συζητήσουν για αυτές τις ιδέες του».
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ λέει ότι τα Σκόπια επιθυμούν οι συνομιλίες να διεξάγονται με κρατική ενότητα, ζητώντας εθνική ενότητα και όχι διχασμό. Δεν διστάζει όμως να ασκήσει κριτική στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, λέγοντας ότι όσο ο τελευταίος ήταν Πρόεδρος της χώρας δεν εργάστηκε ουσιαστικά για την επίλυση του προβλήματος.Επανέλαβε επίσης ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με μια πιθανή αποδεκτή λύση είναι απαραίτητη.
«Στη διάρκεια της εκστρατείας του δημοψηφίσματος ασφαλώς και θα εκφράσω την άποψή μου. Όμως αναμένω ότι αυτή δεν θα είναι καθοριστική διότι οι πολίτες έχουν ήδη διαμορφώσει μια οξυμένη ευαισθησία για το ζήτημα αυτό και εύκολα μπορούν να κρίνουν τι είναι καλό και τι όχι. Οι πολιτικοί είναι μια ομάδα που έρχεται και παρέρχεται, ενώ ο λαός είναι αυτός που και μετά την αποχώρησή τους θα πρέπει να ζει με αυτήν ή χωρίς αυτή τη λύση, η οποία θα τεθεί στην ετυμηγορία του», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι.Απάντηση της ΕλλάδαςΑναφερόμενη στις δηλώσεις Γκρούεφσκι σχετικά με το θέμα της ονομασίας, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε: «Η δήλωση αυτή δείχνει ότι ο κ. Γκρουέφσκι δεν έχει αντιληφθεί το μήνυμα της Διεθνούς Κοινότητας που είναι σαφές και ενιαίο: για την Ευρωατλαντική πορεία της χώρας του και του λαού του πρέπει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση σε αυτό το ζήτημα, μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων».


http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1035336