Πέμπτη, 16 Απριλίου 2009

Σκόπια: Αντισυνταγματική η διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία


Το Συνταγματικό Δικαστήριο της ΠΓΔΜ έκρινε σήμερα ως αντισυνταγματικό το νόμο από το 2008 για την διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι ο νόμος αυτός έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας το οποίο εγγυάται τον διαχωρισμό κράτους και θρησκευτικών κοινοτήτων.
Η απόφαση αυτή του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο σε δέκα ημέρες, κάτι που σημαίνει ότι η διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία είναι προαιρετική, πρέπει να σταματήσει εντός του χρονικού αυτού διαστήματος.
Κατά του νόμου για την διδασκαλία των θρησκευτικών είχε ταχθεί το μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης «Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα», (LDP) το οποίο προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Η απόφαση αυτή του Συνταγματικού Δικαστηρίου προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις.
Το συντηρητικό κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, χαρακτήρισε ως «παράλογη» την απόφαση αυτή του Συνταγματικού Δικαστηρίου και το κατηγόρησε ότι ενεργεί με πολιτικά κριτήρια.
Την απόφαση αυτή του Συνταγματικού Δικαστηρίου επέκρινε δριμύτατα η Ορθόδοξη Εκκλησία της ΠΓΔΜ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επεξεργάζεται τα νομοσχέδια με πρόχειρο τρόπο τα οποία αργότερα ακυρώνονται από το Συνταγματικό Δικαστήριο, ενώ το LDP ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Παιδείας της χώρας.
Σε αυτό το σημείο ίσως θα έπρεπε να θυμηθούμε τη συνάντηση των Μασόνων της Αγγλίας που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες σε γνωστότατο ξενοδοχείο των Σκοπίων και στην οποία παραβρέθηκαν εξέχοντα μέλη της κυβέρνησης Γκρούεφσκι, αλλά και τη συνάντηση αντιπροσωπείας των Μασόνων με τον ίδιο τον πρωθυπουργό των Σκοπίων αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης αυτής...

http://kostasxan.blogspot.com/2009/04/blog-post_3841.html