Πέμπτη, 16 Απριλίου 2009

Αρνητικό το Ισραήλ σε έρευνα του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα


Δε θα συνεργαστεί σε έρευνα του ΟΗΕ για τα πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Γάζα.
Το Ισραήλ δεν θα συνεργαστεί στην έρευνα που διεξάγει ο ΟΗΕ για τα πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά την ισραηλινή επίθεση στην Γάζα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.
«Το Ισραήλ ενημέρωσε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ότι δε θα συνεργαστεί σε με μία έρευνα που είναι μεροληπτική», δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος του Ισραήλ υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, συμπληρώνοντας ότι το Ισραήλ απέστειλε σχετική επιστολή την περασμένη εβδομάδα, χωρίς όμως να έχει δοθεί ακόμη η επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση.
Από τις 3 Απριλίου το Ισραήλ έχει καταγγείλει την απόφαση να δημιουργηθεί μία επιτροπή έρευνας στην οποία θα προεδρεύει ο Ρίτσαρντ Γκολντστόουν, δικαστής και πρώην μέλος της επιτροπής του ΟΗΕ που διερευνά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Ρουάντα και στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
«Αυτή δεν είναι μία προσπάθεια να μάθουμε την αλήθεια αλλά να βλάψουμε την φήμη του Ισραήλ», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιγκάλ Πάλμορ.
Στις 12 Ιανουαρίου το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κατά την διάρκεια έκτακτης συνόδου του είχε αποφασίσει την διενέργεια μιας «διερευνητικής αποστολής σχετικά με τις αυθαιρεσίες που διαπράχθηκαν από τον ισραηλινό στρατό εναντίον του παλαιστινιακού λαού».