Τετάρτη, 8 Απριλίου 2009

Η Γαλλία κλείνει την πόρτα στους μετανάστες


Αυστηρότερες προϋποθέσεις εισόδου των μεταναστών στη Γαλλία και εντατικοποίηση της λειτουργίας των μηχανισμών που οδηγούν τους λαθρομετανάστες σε απομάκρυνση από τη χώρα, είναι ορισμένες μόνο από τις οδηγίες που έδωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στον υπουργό Μετανάστευσης, Ερίκ Μπεσόν, σχετικά με τη νέα πολιτική περί μετανάστευσης στη χώρα.
Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό του στις 31 Μαρτίου 2009, το περιεχόμενο της οποίας αποκάλυψε χθες η εφημερίδα Le Figaro, ο Σαρκοζί όχι μόνον έδωσε το «πράσινο φως» για εφαρμογή νέων μέτρων, αλλά προώθησε και αρκετές από τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Ο λόγος για τη στροφή στην πολιτική είναι απλός: «Απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί και πάλι σε εκείνους που στερούνται την εργασία στη Γαλλία», αναφέρει ο Γάλλος πρόεδρος.

Στόχοι
Για πρώτη φορά τίθενται ποσοτικοί στόχοι για το 2009, που αφορούν στην απομάκρυνση 27.000 ατόμων που βρίσκονται παράνομα στη χώρα (απελάσεις ή εθελούσιες απομακρύνσεις). Επίσης τίθεται ο στόχος προσαγωγής και δίωξης τουλάχιστον 5.000 ατόμων, τα οποία διευκολύνουν ή ενθαρρύνουν τη λαθρομετανάστευση.
Από τις οδηγίες του Σαρκοζί δεν εξαιρείται ούτε η πρόσληψη μεταναστών, η οποία θα είναι εφικτή για έναν εργοδότη μονάχα στην περίπτωση που αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη προσωπικού ή στην περίπτωση που η έλευση των μεταναστών θα αποτελεί προστιθέμενη αξία για τη γαλλική αγορά εργασίας.
Μεταξύ των βασικών αξόνων εντάσσεται και η οδηγία πάταξης της «οικογενειακής μετανάστευσης» και ιδιαίτερα των «εικονικών» γάμων ή των γάμων «συμφέροντος», που ανοίγουν δρόμο διεκδίκησης της γαλλικής υπηκοότητας. Ο Σαρκοζί ζήτησε, επίσης, τη δημιουργία ειδικού καθεστώτος διαμονής περιορισμένης διάρκειας για τους μετανάστες που μπορούν να προσφέρουν στη Γαλλία τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, χωρίς όμως να τους ανοίγεται ο δρόμος για μόνιμη παραμονή.
Στα σχέδια εντάσσεται, επίσης, η αναθεώρηση της πολιτικής χορήγησης ασύλου, με την επιτάχυνση των διαδικασιών, αλλά και μια νέα πολιτική ένταξης των μεταναστών στη γαλλική κοινωνία.
Ο καθορισμός αυτής θα ξεκινήσει το 2010 με συζήτηση στο Κοινοβούλιο και ένα από τα χαρακτηριστικότερα προτεινόμενα μέτρα θα είναι οι εξετάσεις επάρκειας της γαλλικής γλώσσας για τους μετανάστες με απαραίτητο ποσοστό επιτυχίας για να τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα το 90%.

«Ναι» στις ομηρείες διευθυντών
Υπέρ της ομηρείας εργοδοτών από εργαζόμενους οι οποίοι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο απόλυσής τους τάσσεται ένας στους δύο Γάλλους. Οπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εφημερίδας Le Parisien, τα τρία πρόσφατα περιστατικά ομηρείας διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων (Sony, 3M και Caterpillar) δεν θεωρούνται κατακριτέα από το 56% των ερωτηθέντων.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ