Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009

Τα Σκόπια αποτελούν ορμητήριο της CIA στα Βαλκάνια


Μεγάλο ενδιαφέρον, όμως, έχουν τα όσα γράφει το «Σπίγκελ» για τον ρόλο που επιφυλάσσουν οι Αμερικανοί στα Σκόπια, τα οποία θέλουν να τα κάνουν αφενός κέντρο της CIA και όλων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στα Βαλκάνια, και ίσως στην ευρύτερη περιοχή, και αφετέρου να περάσουν από την ΠΓΔΜ αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου από την Κασπία, παρακάμπτοντας την Ελλάδα.
«Στον λόφο πίσω από τα ερείπια του οθωμανικού φρουρίου των Σκοπίων κατασκευάζεται ένα βαρύ σύμπλεγμα κτιρίων αξίας 100 εκατ. δολαρίων, το οποίο μοιάζει σαν το βαλκανικό παράρτημα του Φορτ Νοξ, του αμερικανικού θησαυροφυλακείου. Ψηλοί τοίχοι, οδοφράγματα στους δρόμους, κάμερες επιτήρησης και 10 έως 15 όροφοι υπόγεια!», γράφει το περιοδικό και αναπαράγει μια πρόσφατη συζήτηση που είχε ο απεσταλμένος του στα Σκόπια με τον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο Πρόεδρο Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι. «Η μεγάλη πρεσβεία των ΗΠΑ θα γίνει πιθανόν το κέντρο των μυστικών υπηρεσιών ολόκληρης της περιοχής, το συμπλήρωμα της στρατιωτικής βάσης Καμπ Μπόνιστιλ που έχουν οι Αμερικανοί στο Κόσοβο», δηλώνει ο Φρίτσκοφσκι.
Όσον αφορά το θέμα των αγωγών, το γερμανικό περιοδικό σημειώνει: «Στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την Κασπία βασίζονται οι Αμερικανοί, όπως οι Ευρωπαίοι βασίζονται σε οδούς μεταφοράς που δεν απειλούνται από ρωσικό έλεγχο ή από τα στενά περάσματα του Βοσπόρου. Σύντομα θα προωθείται πετρέλαιο μέσω Μακεδονίας από τις ακτές της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα προς τη Μεσόγειο (σ.σ.: εννοεί στην Αδριατική, μέσω Βουλγαρίας - ΠΓΔΜ - Αλβανίας)».