Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2009

Άνθρωπος της CIA ήταν ο αρχιπράκτορας του Μιλόσεβιτς. Πόσοι τέτοι υπάρχουν άραγε στον ελληνικό κρατικό μηχανισμό;


Οι Αμερικανοί είχαν οικοδομήσει πολύ στενή σχέση με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Σερβίας. Παράλληλα, φέρονται να έκαναν ό,τι μπορούσαν ώστε να μην συλληφθεί ο καταζητούμενος Ράτκο Μλάντιτς.«Κάποια πράγματα που έκανε ο συγκεκριμένος άνθρωπος βοήθησαν ώστε να τερματιστούν οι βιαιοπραγίες και να εγκαθιδρυθεί η ειρήνη στη Βοσνία». Τα λόγια αυτά ανήκουν σε ένα πρώην πράκτορα της CIA, τον Ουίλιαμ Λόφγκρεν, και αφορούν έναν άνθρωπο ο οποίος σήμερα δικάζεται για εγκλήματα πολέμου από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης: Τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Σερβίας επί προεδρίας Μιλόσεβιτς, Γιόβισα Στάνισιτς.Σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας Los Angeles Times, το οποίο επικαλείται απόρρητα έγγραφα της CIA, ο Στάνισιτς είχε προσφέρει πολλά στους Αμερικανούς, με τους οποίους διατηρούσε συστηματική επαφή μετά τη...διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η σχέση που σταδιακά οικοδομήθηκε μαζί του τον κατέστησε «αξιόπιστο συνεργάτη» και «πολύτιμη πηγή πληροφοριών».Συναντήσεις «Επί οκτώ χρόνια, ο Στάνισιτς ήταν ο άνθρωπος της CIA στο Βελιγράδι. Κατά τη διάρκεια μυστικών συναντήσεων σε σκάφη και κρησφύγετα, κατά μήκος του ποταμού Σέβα, αποκάλυπτε λεπτομέρειες που αφορούσαν τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του καθεστώτος Μιλόσεβιτς. Εδινε πληροφορίες για τις τοποθεσίες στις οποίες φυλάσσονταν οι όμηροι, βοηθούσε την υπηρεσία στις επιχειρήσεις για τον εντοπισμό ομαδικών τάφων, αλλά και για το στήσιμο ενός δικτύου μυστικών βάσεων στη Βοσνία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο Στάνισιτς -ο οποίος μπήκε στις τάξεις των μυστικών υπηρεσιών το 1974, επί προεδρίας Τίτο και δύο χρόνια αργότερα, ενεπλάκη στη σύλληψη του «Κάρλος-Το Τσακάλι» στο Βελιγράδι- κατηγορείται ότι έδωσε σάρκα και οστά στις σερβικές παραστρατιωτικές ομάδες (όπως οι «Σκορπιοί») που έσπειραν τον θάνατο στο αντίπαλο στρατόπεδο στη διάρκεια των συγκρούσεων.Ωστόσο, αρκετοί πράκτορες της CIA που έδρασαν στην περιοχή φέρονται να έχουν καταθέσει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που τον εμπλέκουν σε εγκλήματα πολέμου, ενώ αντιθέτως, λειτούργησε εποικοδομητικά. Απόδειξη, όπως λένε, είναι η θερμή υποδοχή της οποίας έτυχε στην έδρα της CIA, στο Λάνγκλεϊ, όταν την επισκέφθηκε το 1996, προσκεκλημένος του τότε αρχηγού της, Τζον Ντατς.Ο ίδιος αποχώρησε από τις μυστικές υπηρεσίες το 1998, κατηγορώντας τον Μιλόσεβιτς για υπερβολική βία κατά των Αλβανών του Κοσόβου, ενώ οι κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου του απευθύνθηκαν 6 χρόνια αργότερα, το 2004.Αθώωση Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή, που ασφαλώς προσφέρει ένα σοβαρό ελαφρυντικό στον Στάνισιτς και ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και στην αθώωσή του, έρχεται λίγο μετά την αθώωση από τη Χάγη του πρώην προέδρου της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, αλλά και μια ακόμη σημαντική αποκάλυψη: Οπως έγραψε η σερβική εφημερίδα Βέτσερνιε Νόβοστι, οι αμερικανικές δυνάμεις στη Βοσνία έκαναν ό,τι μπορούσαν ώστε να μην συλληφθεί ο (επίσης καταζητούμενος) Ράτκο Μλάντιτς από τις νατοϊκές δυνάμεις -κι αυτό, παρά το γεγονός ότι τον είχαν δει πολλές φορές, στη διάρκεια του 1996. Μήπως πολλαπλασιάζονται οι κινήσεις καλής θέλησης έναντι των Σέρβων από την πλευρά των ΗΠΑ;

ΗΜΕΡΗΣΙΑ