Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009

Τα Σκόπια εξοπλίζονται και η Αθήνα παρακολουθεί...Τα άρματα… «Βουκεφάλας» διαπραγματεύονται τα Σκόπια

Μετά τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τις μετονομασίες πλατειών, πάρκων και δρόμων, ώστε να παραπέμπουν στην αρχαία Μακεδονία, τα Σκόπια επιστρατεύουν για το στράτευμά τους τον... Βουκεφάλα. Δεν πρόκειται να αποκτήσουν ιππικό. Διαπραγματεύονται, όμως, με την Ουκρανία την αγορά 200 αρμάτων μάχης, τα οποία έχουν ονομαστεί «Βουκεφάλας». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατασκευάστρια εταιρεία αποφάσισε να ονομάσει έτσι τα άρματα ακριβώς για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των Σκοπίων και να κλείσει η σχετική συμφωνία. Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για αγορά αρμάτων μάχης, η κυβέρνηση των Σκοπίων φέρεται αποφασισμένη να αποκτήσει και στόλο. Τι κι αν η ΠΓΔΜ δεν έχει θάλασσα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προχωρήσει στην αγορά 6 - 10 πολεμικών πλοίων, τα οποία θα σταθμεύουν είτε στο Δυρράχιο είτε στην Κωνσταντινούπολη και θα αξιοποιηθούν ως «πρεσβευτές» της χώρας στις θάλασσες και τους ωκεανούς.
Η Αθήνα θεωρεί ότι οι συγκεκριμένες κινήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο ενίσχυσης του εθνικισμού που προωθεί ο Σκοπιανός πρωθυπουργός κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, εκτίμηση με την οποία συμφωνούν και στρατιωτικές πηγές, που δεν αξιολογούν ως ανησυχητικές τις εξελίξεις. Πάντως, εφόσον τα Σκόπια κλείσουν τη συμφωνία του «Βουκεφάλα», θα τριπλασιάσουν τον αριθμό των αρμάτων μάχης που διαθέτουν. Οπως αναφέρει πηγή του ΥΠΕΞ, η παρουσίαση ενός πλάνου ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων ταιριάζει απόλυτα με το προφίλ και τη ρητορεία του κ. Γκρούεφσκι.
Εν τω μεταξύ, τη σταθερή θέση της Ελλάδας πως η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε. περνά από την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος επανέλαβε χθες η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της στις Βρυξέλλες.
Η κ. Μπακογιάννη τόνισε δε για πολλοστή φορά ότι τα όσα λέγονται από πλευράς ΠΓΔΜ δεν προάγουν ούτε τις σχέσεις καλής γειτονίας ούτε την εξεύρεση λύσης, ενώ έκανε ειδική μνεία στον πρόσφατο προπηλακισμό Ελλήνων επισκεπτών στα Σκόπια. Οπως επεσήμανε δε, ανεξαρτήτως των εκθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -όπως η πρόσφατη πολύ θετική για τα Σκόπια- ή μιας ενδεχόμενης εισήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη διαπραγματεύσεων, τον πρώτο και τελευταίο λόγο στις διαπραγματεύσεις έχουν οι κυβερνήσεις.