Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009

Σε ετοιμότητα άμεσης δράσης Ναυτικό-ΑεροπορίαΣε κατάσταση «αυξημένης ετοιμότητας», αν απαιτηθεί, θα τεθούν το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία, λόγω της επικείμενης έναρξης της τουρκικής άσκησης «Έγκεμεν» (Ηγεμών), στην οποία έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν και τέσσερις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία, Βέλγιο).
Το Π.Ν. κάνει μία «γενική πρόβα» στην προγραμματισμένη από καιρό άσκηση «Λαίλαψ», που διεξάγεται την εβδομάδα αυτή στο Αιγαίο, ενώ, σύμφωνα με ναυτική πηγή: «τα πλοία επιτήρησης του ανατολικού Αιγαίου και το πλοίο-σκοπούν είναι σε ετοιμότητα άμεσης δράσης, όπως πάντα άλλωστε, και σε κάθε περίπτωση», μη θέλοντας να αναφερθεί ειδικά στη συγκεκριμένη τουρκική άσκηση.
Στην Π.Α., λόγω της φύσεως του όπλου, εκτός των αεροσκαφών ετοιμότητας που υπάρχουν στα προωθημένα ελληνικά αεροδρόμια, μπορούν να διαταχθούν να αναπτυχθούν σε αυτά και επιπλέον μαχητικά, αναλόγως του πώς θα εξελιχθεί το αεροπορικό σκέλος της τουρκικής άσκησης.
Γενικά πάντως το ΓΕΕΘΑ επιθυμεί να κρατήσει «χαμηλούς τόνους», καθώς επισήμως τουλάχιστον, υπάρχουν οι προφορικές διαβεβαιώσεις των υπουργών Άμυνας των τεσσάρων κρατών ότι δεν θα συμμετάσχουν σε σενάρια της άσκησης που θίγουν την ελληνική πλευρά. Κάτι άλλωστε που αναμένεται να υπενθυμίσει εκ νέου στους τρεις τουλάχιστον ομολόγους του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά τη διήμερη σύνοδο των ομολόγων του της Ε.Ε. στην Πράγα, που ξεκινά αύριο.

Απογευματινή