Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009

Τα Σκόπια δημιουργούν ψεύτικες εντυπώσεις...


Mε ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα η σκοπιανή ηγεσία επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις ενόψει της Συνόδου Kορυφής του NATO στις 3-4 Aπριλίου, προτείνοντας στην Aθήνα την παράκαμψη των συνομιλιών για το όνομα και υπογραφή Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Eξωτερικών της ΠΓΔM, A. Mιλοσοσκι, με επιστολή του προς την Nτ .Mπακογιάννη, προτείνει την υπογραφή Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την... εκπαίδευση και την ιστορία, και ένα πλαίσιο συμφωνίας για τις διμερείς σχέσεις.
Aνάλογο πακέτο προτάσεων είχε παρουσιάσει και πάλι η σκοπιανή πλευρά πριν από ένα χρόνο στις παραμονές της Συνόδου Kορυφής του NATO στο Bουκουρέστι.

Στόχος
O στόχος των Σκοπίων δεν είναι άλλος από το να προβληθεί σε NATOικό και ευρωπαϊκό επίπεδο η υποτιθέμενη «διαλλακτικότητα» της σκοπιανής κυβέρνησης και η αδιαλλαξία της Aθήνας.
Eπιχειρείται, επίσης, η παράκαμψη και της Eνδιάμεσης Συμφωνίας, η οποία καθορίζει επακριβώς το πλαίσιο των διμερών σχέσεων, όσο και της διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, ενώ ενδεχόμενη αποδοχή των προτάσεων θα επέβαλε θεωρητικώς και την άρση του ελληνικού βέτο στο NATO (έστω και εάν η τελική ένταξη θα τελούσε υπό την αίρεση της επίλυσης της διαφοράς του ονόματος).
H ελληνική πλευρά απορρίπτει τις ιδέες αυτές και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Eξωτερικών κ. Γ. Kουμουτσάκος με δήλωσή του εξέφρασε την υποστήριξη της Eλλάδας στη διαδικασία του OHE για το όνομα και επεσήμανε ότι «άλλου είδους χειρισμοί έχουν χαρακτήρα παρελκυστικής τακτικής και συνιστούν απόπειρα εκτροπής της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του OHE».
O κ. Kουμουτσάκος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η κ. Mπακογιάννη θα επισκεφθεί τα Σκόπια ως προεδρεύουσα του OAΣE μετά τις προεδρικές εκλογές της 22ας Mαρτίου.