Τρίτη, 10 Μαρτίου 2009

Η άσκηση ξεκινάει την Παρασκευή στο Αιγαίο


Η στάση της Ουάσιγκτον κατά την άσκηση- πρόκληση της Τουρκίας «Ηγεμών», που αρχίζει την Παρασκευή στο Αιγαίο, είναι ένα από τα ανοιχτά θέματα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, καθώς σ΄ αυτή συμμετέχουν και οι ΗΠΑ με ένα πολεμικό πλοίο.
Μάλιστα, το πώς θα συμπεριφερθούν οι τέσσερις ΝΑΤΟϊκές χώρες που συμμετέχουν στην άσκηση (Βρετανία, ΗΠΑ, Ολλανδία και Βέλγιο) έχει πλέον ιδιαίτερη αξία μετά την επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου ότι ο «Ηγεμών» είναι στην ουσία άσκηση του ΝΑΤΟ! Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του Αρχηγείου Γενικού Επιτελείου της περασμένης Παρασκευής, ο «Ηγεμών» χαρακτηρίζεται «Κοινή Ενιαία Άσκηση», η οποία «θα διεξαχθεί υπό τη φιλοξενία της Τουρκίας» και ότι σκοπός της «είναι η ανάπτυξη του Συντονισμού και της Συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για την Υποστήριξη της Ειρήνης και της Προστασίας της Ειρήνης»- δηλαδή της... θυγατρικής οργάνωσης του ΝΑΤΟ.
Με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ και των τεσσάρων χωρών, η Άγκυρα επιχειρεί να... νομιμοποιήσει σε συμμαχικό επίπεδο τις διεκδικήσεις της εις βάρος της Ελλάδας, γι΄ αυτό και η Αθήνα προσπάθησε να ακυρώσει τη συμμετοχή τους που είναι υπό την αιγίδα της Βρετανίας.
Προς το παρόν η Αθήνα- σύμφωνα με ελληνικές πηγές- έχει πάρει προφορικές διαβεβαιώσεις ότι οι συμμετέχουσες χώρες δεν θα πάρουν μέρος στις φάσεις της 18ήμερης άσκησης που θίγουν ελληνικά συμφέροντα.
Ωστόσο, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν τις προάλλες ότι οι συζητήσεις Βρετανίας και ΗΠΑ βρίσκονται σε εξέλιξη και πως το μόνο που μπορούν να πουν είναι ότι «θα τηρηθεί το Διεθνές Δίκαιο»... Κρίσιμο είναι, αν θα τηρηθεί το εύρος των 10 ν.μ. του εθνικού εναερίου χώρου, καθώς και η αναγνώριση στην Ελλάδα της αρμοδιότητας για την έρευνα και διάσωση, σε όλο το εύρος του FΙR Αθήνας. Η εμφάνιση, όμως, τώρα της άσκησης ουσιαστικά ως ΝΑΤΟϊκής αλλάζει τα δεδομένα και σύμφωνα με αναλυτές η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε παραστάσεις και προς το ΝΑΤΟ.