Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2009

Συνήγορος της Τουρκίας στη Θράκη ανέλαβε η Αμερική


Μείζον θέμα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και σοβαρότατα ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έναντι της Ελλάδας, προκαλεί η νέα δυσάρεστη έκπληξη που επιφύλαξε η Χ. Κλίντον αναλαμβάνοντας ρόλο συνηγόρου της Τουρκίας στη Θράκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που είχε την περασμένη Δευτέρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η κ. Κλίντον με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο και τρεις επιφανείς Ελληνοαμερικανούς, έσπευσε να συνδέσει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με την τουρκική απαίτηση για αντίστοιχα ανταλλάγματα υπό μορφή αμοιβαιότητας στη Θράκη.
Οι σχεδιασμοί Ερντογάν εξυπηρετούνται πλήρως από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ετσι, ενώ η Αθήνα σύμφωνα με δηλώσεις και της κ. Μπακογιάννη ανέμενε ότι η Αμερικανίδα υπουργός θα μετέφερε τις ελληνικές θέσεις για την ένταση στο Αιγαίο προς την τουρκική πλευρά, φαίνεται ότι συνέβη το αντίστροφο, με την κ. Κλίντον να προωθεί τις ανιστόρητες τουρκικές απαιτήσεις για τη Θράκη.
Η εξέλιξη αυτή όμως θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία και σοβαρότητα με την οποία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προβάλλει τις ελληνικές θέσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πολύ περισσότερο όταν είναι πρόσφατη η συνάντηση της κ. Μπακογιάννη με την Αμερικανίδα ομόλογό της.
Στη συνάντηση της Δευτέρας παρουσία των ομογενών Μανάτου, Κατσιματίδη, του πατέρα Αλέξανδρου Καρλούτσου αλλά και του υφυπουργού Εξωτερικών Μ. Μπράιζα, ο αρχιεπίσκοπος έθεσε το θέμα της Χάλκης επισημαίνοντας ότι παρά την ιδιαίτερα θετική υποστήριξη των ΗΠΑ αλλά και της ίδιας της κ. Κλίντον δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος όλα αυτά τα χρόνια και ότι η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Τουρκία (σ.σ.: ακόμη δεν είχε γίνει γνωστή η ματαίωση της επίσκεψής του στο Φανάρι) συνιστά μια ευκαιρία για να τεθεί εκ νέου το θέμα.