Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2009

Παράλληλα γεγονότα


Είναι γνωστό ότι οι ηγέτες της γείτονος χώρας έχουν αφηνιάσει από την ανθελληνική υστερία. Τα συμβάντα όμως κατά το 2008 με την προσβολή της σημαίας μας και του προσώπου του πρωθυπουργού μας πέρασαν μάλλον χωρίς να την αισθανθούμε έντονα. Άλλωστε έχουμε εθιστεί στην προσβολή της σημαίας μας από Τούρκους, Αλβανούς “φιλάθλους” και “αναρχικούς” στο κέντρο της πρωτεύουσάς μας. Όσο για το πρόσωπο του πρωθυπουργού ποτέ δεν το θεωρήσαμε κατά τρόπο ορθό, ώστε προσβολή αυτού να θεωρείται προσβολή της χώρας μας. Οι μισοί τον λατρεύουμε ως υπεράνθρωπο, υπερβαίνοντας κάθε μέτρο, και οι άλλοι μισοί τον χλευάζουμε. Βέβαια υπό εξέταση είναι το πόσο φταίει ο ίδιος και πόσο φταίει ο λαός.
Στις δύσκολες συγκυρίες στην έκταση της Βαλκανικής, τις οποίες διαμορφώνουν οι ΗΠΑ παίζοντας άθλια παιχνίδια στις πλάτες των λαών, καλλιεργώντας την αποσταθεροποίηση και την κατάτμηση των χωρών σε κρατίδια – προτεκτοράτα, δεν εξέλιπαν οι ήρωες. Ένας από αυτούς είναι ο Βασίλης Γκληγκορίεβιτς, πολίτης της γειτονικής χώρας των Σκοπίων, αρχαιολόγος και ιστορικός. Ο Γκληγκορίεβιτς, όπως δηλώνεται από το επώνυμό του είναι Σέρβος. Πέρα από τη δραστηριοποίησή του προς την κατεύθυνση της συσπείρωσης των Σέρβων της FYROM αισθάνθηκε χρέος του έναντι της αληθείας να καταγγείλει την παραχάραξη της ιστορίας από τους δοτούς ηγέτες της γείτονος, τα τέκνα αυτά των κομμουνιστών που θερμή έχουν σήμερα τη στήριξη των πέραν του Ατλαντικού διαφεντευτών του πλανήτη και του σκοτεινού Σόρος, ενός από τους σημαντικότερους χρηματοδότες της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα (Αυτό το γράφουμε για όσους τρέφουν ελπίδες αλλαγών στις ΗΠΑ). Δήλωσε ο Γκληγκορίεβιτς θαρραλέα ότι η Μακεδονία είναι ελληνική και καλό θα κάνουν οι Σλάβοι των Σκοπίων να εγκαταλείψουν τους παραλογισμούς και τη στρέβλωση της ιστορίας.
Το καθεστώς αντέδρασε με μέθοδο, που είχε εφαρμοστεί με “επιτυχία” παλιά, με τον εγκλεισμό δηλαδή στο ψυχιατρείο Μπάρντοφκσι των Σκοπίων. Το συμβάν έγινε γνωστό, αλλά ελάχιστα απασχόλησε στη χώρα μας τα ΜΜΕ της παρακμής. Ούτε και, όταν ο Παπαθεμελής τους κάλεσε να συμμετέχουν σε κίνηση συμπαραστάσεως του κρατουμένου με επίσκεψη στα Σκόπια, συγκινήθηκαν, πλήν εξαιρέσεων από τον χώρο της Θεσσαλονίκης. Τελικά οι αρχές, μετά τη δημοσιοποίηση του συμβάντος, αναγκάστηκαν να απελευθερώσουν τον Γκληγκορίεβιτς.