Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2009

Οι Γάλλοι αποχωρούν απο την τουρκική άσκηση...


Από τον Ισθμό της Κορίνθου, κατευθυνόμενη προς τη Τουλόν, πέρασε σήμερα η γαλλική φρεγάτα DUPLEIX. Η γάλλοι, αποδεχόμενοι τις ελληνικές αιτιάσεις, ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους στην άσκηση «Ταύρος» που διεξήγετο υπό την αιγίδα των βρετανών στην Αν. Μεσόγειο και δεν συνέχισαν όπως οι άλλες δυνάμεις, προκειμένου να λάβουν μέρος στην άσκηση - πρόκληση των τούρκων, «Ηγεμών».
Η κίνηση του Παρισιού εντάσσεται στο πλαίσιο των παραδοσιακά καλών σχέσεων των δύο χωρών αλλά και στην επιθυμία των γάλλων να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο κομμάτι από τις ελληνικές αγορές όπλων. Έτσι προέβαλαν, καλώντας έλληνες δημοσιογράφους στη διέλευση του πλοίου τους από τον Ισθμό, με κατεύθυνση τη Γαλλία, τη μη συμμετοχή τους στην Τουρκική άσκηση.
Οι κύριες φάσεις της άσκησης «Ηγεμών» ξεκινούν εντός της εβδομάδας. Πλοία της Τουρκίας της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Ολλανδίας (πάνω σ αυτά επιβαίνουν και βέλγοι παρατηρητές) έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή Αξάζ απέναντι από τη Ρόδο.
Στον εναέριο χώρο του Αιγαίου κινήθηκαν χθες 8 τουρκικά αεροσκάφη με ΝΑΤΟϊκό όμως καπέλο.
Τα αεροσκάφη ήταν άοπλα και δεν παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο. Τα δύο ελληνικά μαχητικά τα αναγνώρισαν. Άλλες φορές, μερικά από τα τουρκικά αεροσκάφη, παρόλο που ήταν σε ΝΑΤΟϊκή αποστολή παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο.