Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2009

Δικαίωση του ορθοδόξου Ιδρύματος για την Ίμβρο!


Την πλήρη δικαίωσή του έναντι της Τουρκίας πέτυχε το Ίδρυμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Τένεδο, κατά την προσφυγή του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, με ομόφωνη απόφασή του το ΕΔΑΔ αναγνώρισε την παραβίαση, από μέρους της Τουρκίας, του άρθρου 1 του Πρωτοκόλλου Νο 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αφορά την προστασία της ιδιοκτησίας.
Η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες αποφάσεις που δικαιώνουν προσφεύγοντες για ζητήματα περιουσιών και επιδικάζουν πρόστιμα στην Τουρκία Η απόφαση του δικαστηρίου σχετίζεται με την άρνηση της τουρκικής δικαιοσύνης να καταχωρήσει στο κτηματολόγιο τα ακίνητα που...ανήκουν στο Ίδρυμα.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγνώρισε, επίσης, το ποσό των 100.000 ευρώ που θα πρέπει να αποδώσει η Τουρκία στο ίδρυμα για υλικές ζημιές και 5.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.
Η υπόθεση αφορά τρία οικόπεδα (3.792,54 τμ, 2.251,72 τμ, 2.219,69 τμ) και παρεκκλήσι 37,82 τμ., τα οποία το Ιδρυμα απέκτησε από δωρεές. Αναρωτιόμαστε φυσικά, κατά πόσον θα υπάρξουν κινήσεις εκ μέρους του ελληνικού κράτους ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αναγκαστεί η Τουρκία, να υλοποιήσει τις αποφάσεις αυτές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Γιατι τουλάχιστον μέχρις στιγμής, παρ' όλες τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, κάποιοι κάνουν την πάπια, προκειμένου να μην δυσαρεστήσουν τους ... κουμπάρους τους!Ας ελπίσουμε ότι δεν θα πάει χαμένη ακόμη μία ευκαιρία, για την υπεράσπιση των ελληνικών δικαιωμάτων στην Τουρκία. Γιατί άραγε η κυρία Μπακογιάννη δεν πάει καμιά βόλτα στην Ίμβρο ή στην Τένεδο, όπως είχε πάει πριν κάποιους μήνες στην Θράκη;