Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2009

Έκθεση Μακντούγκαλ...


Η ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ, Γιώργου Κουμουτσάκου την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα, ήταν προπομπός μιας προσπάθειας να "μαζευτεί" το θέμα της δημοσίευσης της έκθεσης-κόλαφο για τα εθνικά μας συμφέροντα, που αφορά στις "μειονότητες" (τα εισαγωγικά για τον πληθυντικό...) που διαβιούν στη χώρα μας, της "ανεξάρτητης" εμπειρογνώμονος του ΟΗΕ για ζητήματα μειονοτήτων, Γκέι Μακ Ντούγκαλ. Της κυρίας που ήρθε εδώ, συναντήθηκε χωρίς να ενημερώσει το ΥΠΕΞ με εκπροσώπους της αποσχιστικής οργάνωσης "Ουράνιο Τόξο" (έγινε τσακωτή και φωτογραφήθηκε...), κατόπιν υπόδειξης του ΥΠΕΞ (ναι, υπόδειξης!!!) συναντήθηκε με το βουλευτή Φλώρινας του ΠΑΣΟΚ (γνωστό για τις απόψεις του και τις επαφές του με το "Ουράνιο Τόξο"!!!), συνοδευόμενη από ένα νεαρό διπλωμάτη από τη Διεύθυνση... Εθιμοτυπίας!
Απύθμενη βλακεία ή εγκληματική αδιαφορία; Διαλέγετε και παίρνετε, όμως θα προτείνουμε ανεπιφύλακτα και τα δύο!Πώς λοιπόν να μην εκφράσει την ικανοποίησή του για το "δώρο" του ΟΗΕ (από μια "κολλητή" του διαμεσολαβητή Νίμιτς) ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρουέφσκι, από την πόλη Στιπ (όπου βρέθηκε για τις ανάγκες της προεκλογικής του εκστρατείας εν όψει των εκλογών της 22ης Μαρτίου), για το περιεχόμενο της άθλιας και προβοκατόρικης έκθεσης της "ανεξάρτητης" εμπειρογνώμονος του ΟΗΕ για ζητήματα μειονοτήτων, Γκέι Μακ Ντούγκαλ; Η δήλωση τα λέει όλα: "Για εμάς ήταν κάτι το αναμενόμενο και δεν αποτέλεσε καμία έκπληξη. Ίσως γι άλλους να αποτέλεσε έκπληξη, για εμάς όμως όχι. Είναι θετικό το γεγονός ότι το ζήτημα έλαβε διεθνή στήριξη. Για εμάς αποτελεί ένα είδος ικανοποίησης, διότι από την άλλη πλευρά υπήρχε άρνηση παραδοχής". Φυσικά, έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει! Τώρα από ελληνικής πλευράς, "τρεχάτε ποδαράκια μου", με "άρνηση παραδοχής" για ανύπαρκτες μειονότητες! Και αυτό, την ώρα που κατέχουμε ως χώρα την προεδρία του ΟΑΣΕ! Όχι ότι στο ΥΠΕΞ της Ντόρας, μεταξύ μας, θα κάτσουν κιόλας να σκάσουν! Εξάλλου, εκεί οδηγηθήκαμε εξαιτίας τους.
Η "έκθεση":Περί "μειονοτήτων"Η έκθεση μας συνιστά να αποχωρήσουμε από τη διαμάχη για το αν υπάρχει "τουρκική" ή "μακεδονική" μειονότητα στην Ελλάδα και να εστιάσουμε στην προστασία των δικαιωμάτων του αυτοπροσδιορισμού και της ελευθερίας έκφρασης, βάσει των διεθνών συνθηκών και της Διακήρυξης για τις Μειονότητες, ενώ καλούμαστε να συμμορφωθούμε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ιδιαίτερα με εκείνες που μας υποδεικνύουν ότι οι οργανώσεις των μειονοτήτων πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τους όρους "μακεδονικός" και "τουρκικός" στις ονομασίες τους και να προσδιορίζονται ελεύθερα. Φυσικά, καταχωρούνται όλες οι κατηγορίες κατά της ελληνικής Πολιτείας για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τη μουσουλμανική μειονότητα (αν και συμπεριλαμβάνονται και οι αιτιάσεις μουσουλμάνων Ρομά και Πομάκων για τον βίαιο εκτουρκισμό τους από σοβινιστικούς κύκλους της μειονότητας).
Επίσης, μας γίνονται συστάσεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των Ρομά, με αναφορές στη συμπεριφορά έναντί των από τους ελληνικούς ΟΤΑ. Περί θρησκείας Η κυρία του ΟΗΕ συναντήθηκε στην κατά τα άλλα "ανελεύθερη" χώρα μας με εκπροσώπους διαφόρων θρησκειών και "θρησκειών", όπως των ρωμαιοκαθολικών (250.000 πιστοί στην Ελλάδα, δηλώνουν οι ίδιοι και συμπεριλήφθηκε στην "έκθεση"), των μουσουλμάνων και των Εβραίων (διαμαρτυρήθηκαν στην κυρία αυτή για αντισημιτισμό, ως συνήθως, κάνοντας λόγο για επιθέσεις από "ακροδεξιές εφημερίδες" αλλά και από τον συστημικό Τύπο), αλλά και των Ιεχωβάδων και των Μπαχάι (ξέρατε ότι έχουν πιστούς στη χώρα μας από το... 1912, όπως λένε οι ίδιοι και επισημαίνεται στην "έκθεση";). Όλοι φέρονται να διαμαρτυρήθηκαν για το ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία χρηματοδοτείται από το κράτος, για το ότι δεν υπάρχει νόμος που να κατοχυρώνει στη χώρα μας την ανεξιθρησκία (!!!), για το ότι αντιμετωπίζουν εχθρότητα και δέχονται επιθέσεις, ενώ δεν έχουν νομική υπόσταση και θεωρούνται "σύλλογοι", καθώς μόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία και οι συναγωγές θεωρούνται νομικά πρόσωπα βάσει του νόμου, με όλα τα προνόμια που αυτό συνεπάγεται.
Επίσης, εξέφρασαν την ευχαρίστησή τους για την μη αναγραφή πλέον της θρησκείας στις αστυνομικές ταυτότητες. Οι δε Ιεχωβάδες, έθεσαν το θέμα των δικών τους, των αντιρρησιών συνείδησης, των ατόμων δηλαδή που αρνούνται να υπηρετήσουν την πατρίδα τους, εκφράζοντας την αντίθεσή τους με το ότι η άοπλη θητεία είναι διπλάσιας διάρκειας από την ένοπλη. Περί Φλώρινας Τελικά, φαίνεται ότι σε αυτή τη χώρα κανείς δεν περνάει καλά! Εδώ όμως, αρχίζει ένα όργιο ανακριβειών και υιοθετημένης προπαγάνδας, που μάλλον εξυπηρετεί συγκεκριμένους στόχους και κυρίως τον εξαναγκασμό της χώρας μας σε υποχώρηση και υπογραφή λύσης, που θα υπονομεύει τα εθνικά μας συμφέροντα. Σύμφωνα λοιπόν με την "έκθεση", οι "Μακεδόνες" καταπιέζονται. Ως παράδειγμα η "έκθεση" αναφέρει την ανεπιτυχή προσπάθεια επίσημης καταγραφής του συλλόγου "Σπίτι Μακεδονικού Πολιτισμού", στη Φλώρινα. Στην "έκθεση" γίνεται αναφορά στις "διακρίσεις" σε βάρος όσων "πολιτικών προσφύγων" εγκατέλειψαν την Ελλάδα την περίοδο 1946-49 και στην απώλεια των περιουσιών τους και της υπηκοότητάς τους που τους αφαιρέθηκε. Εδώ, η συντάκτης της "έκθεσης", απέφυγε να κοιτάξει τα αρχεία του ΟΗΕ, όπου και εργάζεται, για να δει τις τοποθετήσεις του Οργανισμού για το παιδομάζωμα, και να κατανοήσει ότι οι "πρόσφυγες" αυτοί, έχασαν ό,τι έχασαν, κατόπιν δικαστικών αποφάσεων. Γίνεται βέβαια αναφορά στο νόμο του 1982, που επέτρεψε την επιστροφή των προσφύγων, εξαιρώντας τους σλαβικής καταγωγής "πρόσφυγες", αλλά και στο νόμο του 1985, που επέτρεψε σε όσους επέστρεψαν να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους (εμείς να της πούμε για το ΝΑΤ και την ένταξη των στασιαστών στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού και τη συνταξιοδότησή τους, χωρίς να έχουν δώσει δραχμή στα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, παρά μόνο ποταμούς αίματος στην πατρίδα).
Για τα εγκλήματα των τελευταίων (εσχάτη προδοσία, ανταρσία, στάση, ανθρωποκτονίες και όλος ο υπόλοιπος ποινικός κώδικας της εποχής αλλά και της σήμερον), ούτε λόγος βέβαια... Ας πάνε στα Σκόπια για καλύτερα... Οι "Μακεδόνες" που συνάντησε η (ουσιαστικά ασυνόδευτη από το ΥΠΕΞ!) κ. Μακ Ντούγκαλ, μίλησαν για "έλλειψη εκπαιδευτικών δυνατοτήτων", για φόβο έκφρασης και "προβολής" της εθνικής τους ταυτότητας, για "επιθετικού χαρακτήρα ανακρίσεις" στα σύνορα, για έλλειψη εμπιστοσύνης εκ μέρους των αρχών, πιέσεις να μη μιλούν δημόσια τη "γλώσσα" τους και ανέφεραν επίσης όλα όσα περιλαμβάνονται κατά καιρούς στα δελτία Τύπου που στέλνει στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, αλλά και στις "εισηγήσεις" που καταθέτει στα διεθνή fora για να διασύρει τη χώρα μας, το "Ουράνιο Τόξο". Περνούν άσχημα εδώ οι διάφοροι σιτιζόμενοι από τον Σόρος πράκτορες, την ώρα που οι φιλέλληνες των Σκοπίων, κλείνονται σε ψυχιατρεία... Γι' αυτούς όμως, καμία Μακ Ντούγκαλ δεν ενδιαφέρεται. Συστάσεις Σύμφωνα με τη συντάκτρια της εμετικής αυτής έκθεσης, η αντίληψη της χώρας μας για τις "μειονότητες", είναι πολύ "περιοριστική" και δεν συνάδει με τα διεθνή standards. Εστιάζει δε, σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, σε μια ιστορική αντίληψη για τις "μειονότητες", που δημιουργήθηκαν από τη διάλυση αυτοκρατοριών μετά από πολέμους. Αυτό, σύμφωνα με την συντάκτρια, περιορίζει την ερμηνεία του όρου "μειονότητα" σε διμερείς συνθήκες, που σκιαγραφούν τις υποχρεώσεις έναντι των "μειονοτικών" και βασίζονται σε μια ανταποδοτική λογική με "μειονότητες" στην απέναντι όχθη. Κοινώς, όλα τίθενται, λέει η κυρία, στο πλαίσιο διμερών συνθηκών.
Επίσης επισημαίνεται το ενδιαφέρον για την προώθηση μιας "μοναδικής" και "ενιαίας" εθνικής ταυτότητας, από τη χώρα μας, η οποία δεν αναγνωρίζει εθνικές ή γλωσσικές μειονότητες. Εδώ η Μακ Ντούγκαλ καλεί τη χώρα μας να αναθεωρήσει τη στάση της και να απεμπλακεί από λογικές "διμερών σχέσεων", υιοθετώντας τις σύγχρονες μεταπολεμικές συνθήκες αλλά και το Δίκαιο, σύμφωνα με το οποίο ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, είναι υποχρέωση του κράτους στο οποίο οι μειονότητες κατοικούν.
Χριστόφορος Πετρίδης