Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2009

Προβληματίζει την Αθήνα η επίσκεψη Ομπάμα σε Αγκυρα


Δυσαρέσκεια προκαλεί στην Αθήνα η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να επισκεφθεί, στις αρχές του επόμενου μήνα, την Τουρκία, καθώς και η αναβάθμιση του ρόλου της γειτονικής χώρας στην περιοχή, όπως αυτή διαφάνηκε κατά την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον στη γειτονική χώρα.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί την Τουρκία στο τέλος της ευρωπαϊκής περιοδείας του. Εξετάζεται, επίσης, το ενδεχόμενο να απευθύνει ομιλία στον μουσουλμανικό κόσμο από την Κωνσταντινούπολη, οπότε θα επισκεφθεί και τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Στις επαφές που είχε η Χίλαρι Κλίντον με την τουρκική πολιτική ηγεσία, δόθηκε έμφαση στο μεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, ιδίως ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία.
Η αμερικανική πλευρά ζήτησε, επίσης, τη βοήθεια της Τουρκίας στο «άνοιγμα» που επιχειρεί προς το Ιράν, προκειμένου να μπει τέλος στην κρίση με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η Άγκυρα ανταποκρίθηκε αμέσως, αναλαμβάνοντας σχετική πρωτοβουλία.
Η Αμερικανίδα υπουργός έθεσε στους συνομιλητές της το ζήτημα της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά σε ό, τι αφορά το Κυπριακό, οι κοινές αμερικανο-τουρκικές αναφορές σε «άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων» ενόχλησαν την ελληνική πλευρά.
Μοναδικό «αγκάθι» στις συνομιλίες της κας Κλίντον στην Άγκυρα ήταν το θέμα μιας ενδεχόμενης αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Ουάσιγκτον.
Ο αρμόδιος πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος επέκρινε χθες την κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της εξωτερικής της πολιτικής.
Μολονότι κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι δεν συντρέχει λόγος επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο πλαίσιο των διαδοχικών συνόδων κορυφής ΝΑΤΟ και Ε.Ε.-ΗΠΑ, ελπίζουν ότι θα υπάρξει δυνατότητα μιας κατ' ιδίαν συνάντησής τους, στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου.
Ο αρμόδιος πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος επέκρινε χθες την κυβέρνηση για τα «οφθαλμοφανώς δυσάρεστα» αποτελέσματα της εξωτερικής της πολιτικής.
«Ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια, η Άγκυρα συσσωρεύει πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο στη Μ. Ανατολή, στον Καύκασο και, με τις πολιτικές που αναπτύσσει στα ενεργειακά θέματα, έχει αναχθεί σε περιφερειακή δύναμη, η Ελλάδα σπατάλησε το διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο που είχαν συσσωρεύσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση της ΝΔ στην εξωτερική πολιτική, είτε παρατηρεί απλώς τις εξελίξεις, είτε μοιράζει χαμόγελα δεξιά και αριστερά...», είπε.