Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020

Ως «πρόκληση» αναφέρουν οι Τούρκοι την πτήση με ελικόπτερο πάνω από το 'Γιαβούζ', Γάλλου υπουργού

«Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας μαζί με


Ελληνοκύπριο υπουργό προκάλεσαν νέες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, εναντίον της Τουρκίας, εκτελώντας πτήση με στρατιωτικό ελικόπτερο πάνω από το πλοίο γεώτρησης ‘Yavuz’. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, από την άλλη πλευρά, έκανε tweet στα τουρκικά σήμερα και ζήτησε διάλογο με καλές προθέσεις», γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Ο Γάλλος υπουργός για την Ευρώπη και Εξωτερικών Υποθέσεων, Κλεμέντ Μπον, ο οποίος θα συμμετάσχει στο συνέδριο του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 24-25 Σεπτεμβρίου με θέμα τις σχέσεις Τουρκίας- ΕΕ, πήγε στην Κύπρο για να συμβουλευτεί τους Έλληνες, όπως σημειώνεται.

Ο Μπον συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη. Σε μια δήλωση μεταξύ των διμερών συνομιλιών η Γαλλία ανακοίνωσε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Ο Κλεμέντ Μπον μαζί με τον Ελληνοκύπριο υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη πέταξαν με ελικόπτερο γύρω από το ‘Γιαβούζ’ και πάνω από τα Βαρώσια (κατεχόμενη Κύπρο).

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν έκανε ανάρτηση στο Twitter, στα τουρκικά,  αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και ζήτησε την έναρξη διαλόγου χωρίς αφέλειες, τονίζοντας ότι «αυτή η πρόσκληση είναι στο εξής και το κάλεσμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» προς την Τουρκία.

--

The Hellenic Information Team


 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος