Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020

Τσαβούσογλου: Ελλάδα και Κύπρος παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας

Τσαβούσογλου
Με άρθρο του στο «Politico», ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εστιάζει στην κατάσταση που επικρατεί σε Λιβύη, Συρία και Ανατολική Μεσόγειο.

«Ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, η Τουρκία μοιράζεται πολλά από τα στρατηγικά συμφέροντα και τους στόχους του ευρωπαϊκού μπλοκ» αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε άρθρο γνώμης του που δημοσιεύει το «Politico».

Στη συνέχεια, τονίζει πως η Τουρκία, μέσω της διπλωματίας αλλά και της στρατιωτικής της παρουσίας «υπερασπίστηκε την Ευρώπη εδώ και γενιές. Και στο μέλλον, η Ευρώπη θα είναι ασφαλής και θα ευημερεί με τη συνεισφορά της Τουρκίας».
Ακόμη, όμως, ο Τούρκος αξιωματούχος, σημειώνει πως όλες οι χώρες έχουν «ιστορική και ηθική ευθύνη να βοηθήσουμε στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην κοινή μας γειτονιά και να προχωρήσουμε προς μια βιώσιμη ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο «ισχυρές ρητορικές και μαξιμαλιστικές θέσεις από ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ σε θέματα υψηλής στρατηγικής σημασίας περιορίζουν το πεδίο για ουσιαστική συνεργασία» και παραθέτει τρεις περιπτώσεις.

Κύπρος και Ανατολική Μεσόγειος

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Τσαβούσογλου τονίζει ότι τόσο για την Τουρκία όσο και για την ΕΕ «η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια σημαντική περιοχή για την Ευρώπη», όμως «εμείς, έχουμε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο».

Έπειτα, έστρεψε τα πυρά του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, σημειώνοντας πως «μαξιμαλιστικοί και μονομερείς ισχυρισμοί από την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων. Αυτά είναι απαράδεκτα».
Στη συνέχεια, ο κ. Τσαβούσογλου υποστηρίζει πως «επανειλημμένα εκφράσαμε την ετοιμότητά μας για διάλογο για εξεύρεση δίκαιης και ειρηνικής λύσης. Και οι Τουρκοκύπριοι το ίδιο. Δυστυχώς, η απάντηση που λάβαμε ήταν εχθρική προς την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Αυτό δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες γεώτρησης και εξερεύνησης στην Ανατολική Μεσόγειο για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων και των ίσων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων».

Λιβύη

Όπως αναφέρει ο κ. Τσαβούσογλου για τη Λιβύη «έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που ο πολέμαρχος Χαλίφα Χαφτάρ και οι δυνάμεις του ξεκίνησαν μια επίθεση εναντίον της νόμιμης, αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ, κυβέρνησης της χώρας στην Τρίπολη».
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ