Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020

Προσαγωγές Ελλήνων στην Αλβανία: «Σήκωσαν έναν σταυρό και ορθόδοξες σημαίες»

Η ελληνική και η αλβανική σημαία
Ένα νέο επεισόδιο, που αφορά την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία, σημειώθηκε την Κυριακή. Τι αναφέρει στο Sputnik, ο Φρέντυ Μπελέρης, πρόεδρος του παραρτήματος της Ένωσης Ομογενών «Ομόνοια» Χειμάρρας.

Σε προσαγωγή τουλάχιστον 10 Ελλήνων της Χειμάρρας προχώρησαν οι αλβανικές αρχές, το πρωί της Κυριακής 5 Απριλίου. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στις 7 το πρωί της Κυριακής, κλιμάκιο της αλβανικής αντιτρομοκρατικής που μετέβη από τα Τίρανα στη Χειμάρρα, χτύπησε την πόρτα Ελλήνων κατοίκων, με αφορμή το γεγονός ότι τοποθέτησαν έναν σταυρό στο Αθάλι και, συγκεκριμένα, στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής.
Οι αστυνομικές αρχές φέρονται να πραγματοποίησαν έρευνα στα σπίτια των Ελλήνων χωρίς εισαγγελική εντολή ή την παρουσία του εισαγγελέα. Στη συνέχεια, τους μετέφεραν στο τμήμα για ανάκριση.
«Όλα ξεκίνησαν όταν 10 άτομα επιχείρησαν να σηκώσουν έναν σταυρό σε ορεινή περιοχή της γειτονικής χώρας», εξηγεί στο Sputnik, ο Φρέντυ Μπελέρης, πρόεδρος του παραρτήματος της Ένωσης Ομογενών «Ομόνοια» Χειμάρρας.
«Ο σταυρός είχε μήκος 10 μέτρα και, για τον λόγο αυτό, χρειάστηκαν αυτά τα άτομα, ώστε να τον κουβαλήσουν», αναφέρει.
Στην Αλβανία ισχύουν, αυτή τη στιγμή, μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Όμως, ο Φρέντυ Μπελέρης ξεκαθαρίζει ότι οι προσαγωγές δεν σχετίζονταν με τους περιορισμούς:
«Οι προσαγωγές δεν είχαν καμία σχέση με την καραντίνα. Τους χτύπησε την πόρτα η αντιτρομοκρατική. Οι άνθρωποι φωτογραφήθηκαν με σύμβολα της Ορθοδοξίας, ενώ οι αλβανικές αρχές τούς κατηγόρησαν ότι εμφανίζουν σύμβολα της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου. Στην πραγματικότητα, έφεραν μια βυζαντινή σημαία, κάποια άλλη από την Ιερή Μονή Εσφιγμένου του Αγίου Όρους και μια σημαία του Αγίου Γεωργίου.
Μοιάζει με όλα τα τελευταία επεισόδια. Ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι, παραπληροφορώντας με fake news για ένα θέμα που θα ήθελαν να είναι έτσι όπως το παρουσιάζουν, αλλά απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Αυτοί οι κύκλοι κινητοποιούν το κράτος και πράττει αυθαίρετα. Ο,τι σύμβολο και να κρατάει κάποιος, ο,τι και να πιστεύει, δεν μπορείς να τον προσαγάγεις. Δεν συντελείται κάποιο αδίκημα από ένα σύμβολο», υπογραμμίζει.
Την Κυριακή το βράδυ αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι και επέστρεψαν στα σπίτια τους.
«Μετά από τις ανακρίσεις και την ψυχολογική βία, τους άφησαν να φύγουν»., δηλώνει ο ίδιος.
Η ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία έχει έρθει αρκετές φορές σε σύγκρουση με τις αλβανικές αρχές. Αφορμή είναι το περιουσιακό ζήτημα και η αδυναμία του αυτοπροσδιορισμού των κατοίκων ως Έλληνες.
https://sputniknews.gr/kosmos/202004066963996-prosagoges-ellinon-stin-alvaniasikosan-enan-stauro-kai-orthodoxes-simaies/