Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020

Το Ιράν εξετάζει την απέλαση του Βρετανού πρέσβη για συμμετοχή σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν
Ο βρετανός πρέσβης Ρομπ Μακάιρ συνελήφθη το Σάββατο και κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε μη εξουσιοδοτημένες διαδηλώσεις στην Τεχεράνη.
Το ιρανικό κοινοβούλιο ζυγίζει τη δυνατότητα να απελάσει τον πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ιράν, Ρομπ Μακάιρ για τη συμμετοχή του στις πρόσφατες συγκεντρώσεις στην Τεχεράνη, δήλωσε ο ιρανός δικαστικός εκπρόσωπος Γκολάμ Χοσεΐν Εσμαϊλί την Τρίτη.
«Αυτοί οι άνθρωποι θεωρούνται personae non grata (ανεπιθύμητα πρόσωπα) στο διεθνές δίκαιο και ο λαός μας και η διεθνής κοινότητα αναμένουν να απελαθούν από τη χώρα», ανέφερε ο Εσμαϊλί, σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA του Ιράν.
Νωρίτερα, ο Αχμάντ Αμίρ Αμπάντι Φαραχανί, βουλευτής του ιρανικού κοινοβουλίου, ανακοίνωσε ότι το Ιράν προετοιμάζει δύο ψηφίσματα για τη μείωση των διπλωματικών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο και ότι 100 νομοθέτες τα έχουν ήδη υπογράψει.
Ο Μακάιρ συνελήφθη το Σάββατο και κατηγορήθηκε για οργάνωση και συμμετοχή σε μη εξουσιοδοτημένες διαδηλώσεις στην Τεχεράνη που ξέσπασαν από την αναγνώριση της ευθύνης της κυβέρνησης για τη θανατηφόρα συντριβή του ουκρανικού Boeing 737 που συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα.
Αξίζει να σημειωθεί πως τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ιράν προέτρεψε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Τεχεράνης και δήλωσε ότι η παρουσία του Μακάιρ στις διαμαρτυρίες έρχεται σε αντίθεση με τις ευθύνες και τα καθήκοντά του.

https://sputniknews.gr/kosmos/202001145923236-to-iran-exetazei-tin-apelasi-tou-vretanou-presvi-gia-symmetohi-se-antikyvernitikes-diadiloseis/