Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020

Παναγιωτόπουλος σε Ακάρ: «Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται»

Νίκος Παναγιωτόπουλος
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, υποστήριξε ότι η ύπαρξη ελληνικών στρατευμάτων σε 16 ελληνικά νησιά παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, σχολίασε τη δήλωση του Τούρκου υπουργού 'Αμυνας, όπου ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νήσων.

Ο Έλληνας υπουργός κατέστησε σαφές πως: «ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται». 
Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επισήμαναν περαιτέρω, ότι σύμφωνα με το άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχει το δικαίωμα νόμιμης άμυνας μιας χώρας σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά οιουδήποτε μέρους της Επικράτειάς της, ηπειρωτικής και νησιωτικής.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συγκεκριμένη πρόνοια υποχρεώνει και νομιμοποιεί την Ελλάδα να προβεί στη λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών αμυντικών μέτρων, προκειμένου να προστατεύσει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.
Νωρίτερα, σκληρή απάντηση στον Ακάρ έδωσε και το ελληνικό ΥΠΕΞ, λέγοντας πως είναι τουλάχιστον υποκριτικό η Τουρκία που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο.

https://sputniknews.gr/ellada/202001236053867-panagiotopoulos-se-akar-oti-apeileitai-den-apostratiotikopoieitai/