Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2019

Νέα Navtex από την Άγκυρα και υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο

Τουρκικό F-16 εκτελεί επίδειξη
Ακόμη μια Navtex για την περιοχή του Καστελόριζου εκδίδει η Άγκυρα ενώ την ίδια ώρα τουρκικά μαχητικά πραγματοποιούν σε τακτική βάση υπερπτήσεις στο Αιγαίο.
Την περιοχή του Καστελόριζου δεσμεύουν με νέα Navtex οι Τούρκοι.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το newpost.gr η Άγκυρα φαίνεται πως προαναγγέλλει ακόμη μια άσκηση, δεσμεύοντας τη συγκεκριμένη περιοχή κοντά στο Καστελόριζο.
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν και σήμερα υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.
Συγκεκριμένα, στις 10:56 το πρωί, ζεύγος τουρκικών F 16 προχώρησαν σε υπέρπτηση πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά στα 19.000 και στα 17.000 πόδια αντίστοιχα. 
Να σημειωθεί πως και χθες τρία ζεύγη τουρκικών F-16 έκαναν τέσσερις παραβιάσεις ενώ καταγράφηκαν και δύο εμπλοκές.
Επρόκειτο για τουρκικά μαχητικά αλλά και ένα κατασκοπευτικό CN-235 που πέταξαν πάνω από το βορειοανατολικό, το κεντρικό και του νοτιοανατολικό Αιγαίο.
«Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.
Παραβιάσεις καταγράφηκαν και ανήμερα των Χριστουγέννων.
Συγκεκριμένα, έξι τουρκικά F-16 προχώρησαν σε συνολικά έξι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, καθώς και σε δύο παραβάσεις του FIR Αθηνών.