Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019

Φουντώνουν τα σενάρια περί στρατιωτικής βοήθειας της Τουρκίας στη Λιβύη -Αιφνίδια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη

Νέα συνάντηση με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σαρράζ, είχε την Κυριακή ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Το «τετ-α-τετ» πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη κεκλεισμένων των θυρών και εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο πλευρών.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ο στρατηγός Χαφτάρ, οι δυνάμεις του οποίου ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης, έδωσε εντολή για την έναρξη της τελικής επιχείρησης κατάληψης της Τρίπολης, η οποία βρίσκεται στα χέρια της GNA.
Η τελευταία, παρότι ελέγχει μόνο την πρωτεύουσα και ορισμένα τμήματα στα δυτικά, τυγχάνει της επίσημης αναγνώρισης του ΟΗΕ. Παρ’ όλα αυτά, όμως, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης τελεί υπό τον έλεγχο του στρατηγού Χαφτάρ.
Πάντως, η αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη – προς υποστήριξη της GNA – έχει εγείρει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.
Ενδεικτικά, ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, Ούτκου Τσακίροζερ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, δήλωσε «ανήσυχος», σημειώνοντας ότι «η Τουρκία δεν θα πρέπει να μπει σε νέες περιπέτειες».
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει άμεσα την εμπλοκή στον πόλεμο της Λιβύης» έσπευσε να προσθέσει, στο ίδιο πλαίσιο.
Πηγή: naftemporiki.gr