Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2019

Διπλωματικό θρίλερ για τη Λιβύη: Στέλνει στρατό η Τουρκία, επικοινωνία Σίσι με Πούτιν - Τραμπ

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι μιλά στον ΟΗΕ
Διπλωματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στην ανατολική Μεσόγειο, με τον πρόεδρο της Αιγύπτου να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Ντόναλντ Τραμπ και Τζουζέπε Κόντε.
Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ για το ζήτημα της Λιβύης, μετά και το επίσημο αίτημα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου και σύμμαχος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Φατάχ αλ Σίσι, είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ζουζέπε Κόντε.
«Συζητήθηκαν λεπτομερώς τα ζητήματα που αφορούν την κρίση τη Λιβύη. Επιβεβαιώθηκε η επιθυμία για περαιτέρω συντονισμό των ενεργειών με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης. Σημειώθηκε δε, η σημασία των προσπαθειών διαμεσολάβησης της Γερμανίας και των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή όλων των σημαντικών πλευρών» επεσήμανε, σε ανακοίνωσή του, το Κρεμλίνο.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας για την επικοινωνία Σίσι - Τραμπ, ο πρόεδρος της Αιγύπτου επιβεβαίωσε στον Αμερικανό πρόεδρο την υποστήριξη της Αιγύπτου στην «ενδυνάμωση του λιβυκού λαού», με στόχο την «επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας».
Εξήρε δε, τη σημασία του ρόλου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία «απειλεί όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής».
Όσον αφορά την επικοινωνία με τον Κόντε, ο Αιγύπτιος πρόεδρος υπογράμμισε και πάλι την «αποφασιστική στάση της Αιγύπτου στη στήριξη των προσπαθειών του LNA στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στον περιορισμό των τρομοκρατικών οργανώσεων, που δεν απειλούν μόνον την ασφάλεια της Λιβύης αλλά και την ασφάλεια όλης της περιφέρειας της Μεσογείου».
Επεσήμανε, παράλληλα, την πλήρη αντίθεση της Αιγύπτου σε «οποιαδήποτε μορφή επεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης» και τάχθηκε υπέρ της κλιμάκωσης των κοινών προσπαθειών για την επίλυση λιβυκής κρίσης.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ