Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019

Οι εσθονικές αρχές ασκούν πιέσεις στο Sputnik της χώρας

Εσθονία
Ο ιδιοκτήτης του γραφείου στο Ταλίν που νοικιάστηκε από to Sputnik Εσθονίας, έχει διακόψει τους δεσμούς με το πρακτορείο ειδήσεων υπό αστυνομική πίεση, μια κίνηση που ευθυγραμμίζεται με τις προσπάθειες των τοπικών αρχών να εκδιώξουν το Μέσο από τη χώρα, δήλωσε την Πέμπτη η υπηρεσία Τύπου του πρακτορείου.
«Πέρα από τις άμεσες πιέσεις, οι δημοσιογράφοι της Εσθονίας αντιμετωπίζουν και οικονομικές παρεμβάσεις στο έργο της ρωσικής ομάδας μέσων ενημέρωσης Rossiya Segodnya, που έχουν γίνει πολύ έντονες τον τελευταίο καιρό.
«Στο τέλος Οκτωβρίου οι τράπεζες της Εσθονίας μπλόκαραν τις μεταφορές μισθών από τον οργανισμό Rossiya Segodnya προς τους υπαλλήλους του Sputnik», αναφέρει το πρακτορείο σε δήλωσή του.
Αντίστοιχα περιστατικά έγιναν και σε άλλες τραπεζικές συναλλαγές, παρά το γεγονός ότι τέσσερα χρόνια που το Sputnik εδρεύει στην Εσθονία, δεν έχει παρατηρηθεί πρόβλημα με τα εμβάσματα στις τράπεζες.
Το «μπλόκο» αυτό ασκείται από την αστυνομική Διεύθυνση για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Πρακτικά όλες οι μεταφορές από το Rossiya Segodnya επιστρέφονται πίσω. Ήδη η διεύθυνση του γραφείου έχει ενημερωθεί από τον εκμισθωτή των γραφείων, ότι έχει παραβιαστεί η σύμβαση μονομερώς.
Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων είναι Εσθονοί πολίτες, οι εσθονικές αρχές ασκούν πιέσεις, κυρίως οικονομικές, στο παράρτημα του Σπούτνικ στη χώρα.
Στο Sputnik Εσθονίας εργάζονται 35 άτομα, εκ των οποίων οι 33 είναι Εσθονοί πολίτες. Σημειώνεται ότι ο οργανισμός καταβάλλει μηνιαία τέλη 30.000 ευρώ στον προϋπολογισμό της Εσθονίας.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στην Εσθονία και τις δύο γειτονικές χώρες της στη Βαλτική έχουν συχνά στοχοποιηθεί από τις αρχές. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τα τρία κράτη-μέλη της Ε.Ε. για συντονισμένη καταστολή και παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης.
https://sputniknews.gr/kosmos/201911285418682-oi-esthonikes-arhes-askoun-pieseis-sto-spoutnik-tis-horas/