Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019

Άθλια προπαγάνδα Ράμα με fake «Χάτσικο»

Ντροπιαστικό επικοινωνιακό παιχνίδι έκανε πάνω από τα πτώματα των συμπατριωτών του ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα...αναρτώντας στον λογαριασμό του στο facebook το συγκινητικό φωτογραφικό στιγμιότυπο ενός θλιμμένου σκύλου στα συντρίμμια, που όμως είχε αποτυπωθεί από τον σεισμό της... Τουρκίας! Μάλιστα, σε μια προσπάθεια δημιουργίας αχρείαστων εντυπώσεων, έχει κάνει και σχόλιο στην ανάρτηση με το fake στιγμιότυπο, γράφοντας «φωτογραφία που μου ράγισε την καρδιά»!
Η φωτογραφία διακινήθηκε στο διαδίκτυο μερικές ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό 6,4 Ρίχτερ της Τρίτης, με αναφορές όπως «Σκύλος, σαν άλλος Χάτσικο, κλαίει με λυγμούς πάνω από συντρίμμια που έχουν καλύψει το αφεντικό του». Την αναδημοσίευσε δε και ο αρχηγός του αλβανικού πυροσβεστικού Σώματος Alfred Kristuli, σχολιάζοντας ότι είναι «φωτογραφία που σε κάνει να δακρύζεις»!
Αν και στις αναρτήσεις τους αναφέρεται πως η επίμαχη φωτογραφία έχει ληφθεί την Τρίτη κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης στο Δυρράχιο, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αντίθετα, προκύπτει ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον σεισμό στην Αλβανία.
Πρόκειται για σκύλο διάσωσης σε ώρα καθήκοντος στον σεισμό της Τουρκίας, τον οποίο είχε απαθανατίσει ο Τσέχος φωτογράφος Jaroslav Noska και τη φωτογραφία του είχε δημοσιεύσει στις 18 Οκτωβρίου του 2018 στο επαγγελματικό του portfolio μαζί με άλλες 26 στο άλμπουμ με τίτλο «Dog looking for injured people in ruins after earthquake» («Σκύλος αναζητεί τραυματίες στα συντρίμμια ύστερα από σεισμό»)!
http://www.dimokratianews.gr/content/102800/athlia-propaganda-rama-me-fake-hatsiko