Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019

Ελληνικά πυρά σε βάρκα μεταναστών: Τι απαντάει το λιμενικό σώμα

Σκάφος του λιμενικού
Το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος απάντησε στους ισχυρισμούς των τουρκικών media για ελληνικά πυρά σε σκάφος, το οποίο μετέφερε μετανάστες προς τη Χίο.

Στις καταγγελίες των τουρκικών media περί ελληνικών πυρών σε σκάφος, το οποίο μετέφερε μετανάστες από τη Σμύρνη στη Χίο, απάντησε το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος της Ελλάδας.
Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, όλα ξεκίνησαν το βράδυ της 12ης Νοεμβρίου, όταν πλωτό περιπολικό της Λιμενικής Αρχής Χίου εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Βροντάδου και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, θαλαμηγό ταχύπλοο σκάφος, μήκους 15 περίπου μέτρων, να κινείται ύποπτα με πορεία βορειοδυτική.
«Στη θέα του περιπολικού σκάφους, το ταχύπλοο έσβησε τα φώτα του και ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς εναντίον του περιπολικού σκάφους» πρόσθεσε το λιμενικό σώμα.
Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι το συγκεκριμένο σκάφος έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις ελληνικές αρχές, με αρκετά περιστατικά μεταφοράς μεταναστών, τους οποίους αποβίβαζε στην ευρύτερη περιοχή, Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν είχε καταστεί δυνατή η ακινητοποίησή του και η σύλληψη των μελών του πληρώματος του. 
«Πραγματοποιήθηκαν από το πλωτό του λιμενικού σώματος., εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, οι προβλεπόμενοι ελιγμοί ακινητοποίησης και αποφυγής του ταχυπλόου με χρήση προβολέα, μεγαφώνων καθώς και με τη ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα ως προς την ακινητοποίησή του» συνέχισε το λιμενικό σώμα.
Στη θαλάσσια περιοχή, στη συνέχεια, έσπευσαν ακόμη δύο σκάφη του λιμενικού σώματος, τα οποία προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο με αρνητικά αποτελέσματα.
«Τελικά το ανωτέρω ύποπτο θαλαμηγό σκάφος εξήλθε των ελληνικών χωρικών υδάτων με πορεία προς τις έναντι τουρκικές ακτές» κατέληξε το λιμενικό σώμα.

Τι ανέφεραν τα τουρκικά media

Νωρίτερα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για για πυροβολισμούς της ελληνικής ακτοφυλακής σε σκάφος που μετέφερε μετανάστες από τη Σμύρνη προς τη Χίο.
Επικαλούμενα ανεπίσημες πληροφορίες, τα τουρκικά media ισχυρίστηκαν ότι άνδρες του Λιμενικού Σώματος πυροβόλησαν εναντίον σκάφους, στο οποίο επέβαιναν 17 Σύροι και 10 Σομαλοί μετανάστες. Ανάμεσα σ’ αυτούς, μάλιστα, συγκαταλέγονταν γυναίκες και παιδιά.
Με βάση μαρτυρίες των διασωθέντων μεταναστών, κατεύθυνσή τους ήταν το νησί του Χίου. Ωστόσο, λίγο πριν τον τελικό τους προορισμό δέχθηκαν πυρά από σκάφος του Λιμενικού Σώματος της Ελλάδος, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν και πάλι στο λιμάνι της Σμύρνης.

«Μας έριξαν πάνω από 100 σφαίρες»

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, ένας 21χρονος Σύρος υποστήριξε ότι το όλο επεισόδιο διήρκησε περίπου 1,5 ώρα και έλαβε χώρα σε κοντινή απόσταση από τις ακτές της Χίου.
«Κάποια στιγμή, είδαμε να έρχεται προς εμάς μία ομάδα της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Ξαφνικά, άρχισαν να πυροβολούν προς το μέρος μας για 15-20 λεπτά. Μας έριξαν περίπου 100 σφαίρες. Πυροβόλησαν τη βάρκα πολλές φορές».

 https://sputniknews.gr/ellada/201911145233475-limeniko-soma-skafos-metanaston-xios/