Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2019

Πολιτικά παιχνίδια: Πώς οι ΗΠΑ πιέζουν την Ευρώπη μέσω Βαλκανίων

Σημαίες ΗΠΑ ΕΕ
Οι δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου των δυτικών Βαλκανίων, Μάθιου Πάλμερ, ότι η άρνηση της ΕΕ να ορίσει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σκοπίων και Αλβανίας είναι ένα μεγάλο λάθος, αποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να δείξουν ποιος είναι το «αφεντικό» στην περιοχή.
Ο Μάθιου Πάλμερ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, αναπληρωτής βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, στο Βελιγράδι, στις 4 Νοεμβρίου. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θέλουν τα Δυτικά Βαλκάνια να έχουν μια ευρωπαϊκή προοπτική και το ότι «η ΕΕ δεν ορίζει ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία» ήταν ένα «ιστορικό λάθος».
Ο Πάλμερ τόνισε ότι η ΕΕ είχε στείλει ένα αρνητικό μήνυμα σε ολόκληρη την περιοχή και ότι θα έκανε ό, τι ήταν δυνατόν για να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει τη θέση της πριν από τη συνάντηση του Μαΐου στο Ζάγκρεμπ.

Η ΕΕ ως «προτεκτοράτο» των ΗΠΑ

Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δηλώνουν ανοιχτά ότι η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να λάβει ανεξάρτητες αποφάσεις; Μπορεί η δήλωση του Πάλμερ να θεωρηθεί ανοικτή επίθεση εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος άσκησε βέτο στην ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ;
Σύμφωνα με την Ελένα Βούκοϊτς, πολιτικό επιστήμονα, οι ΗΠΑ έχουν από καιρό θεωρήσει την ΕΕ ως ένα είδος προτεκτοράτου και χρησιμοποιούν τα Βαλκάνια ως το έναυσμα, το οποίο πάντα τους βοηθά να «φωτίζουν» την Ευρώπη.
"Είναι προφανές ότι κάθε προσπάθεια κάποιων πολιτικών ηγετών να αποδείξουν ότι αποτελούν «σημαντικές προσωπικότητες» έρχεται αντιμέτωπη με την αγανάκτηση της Ουάσινγκτον." Οι ΗΠΑ θεωρούν την ΕΕ μια ένωση που είναι υπό την επιρροή της στρατιωτικά και πολιτικά και εν μέρει οικονομικά. Αυτό έγινε εμφανές ακόμα και μετά την προσπάθεια της Μέρκελ και του Μακρόν να προωθήσουν την ιδέα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού», τόνισε ο Βούκοϊτς.

Τα Βαλκάνια ως «σκανδάλη» για την ΕΕ

H Βούκοϊτς διερωτάται γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες παρεμβαίνουν στις αποφάσεις των Βρυξελλών καθώς και γιατί μια χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ ασχολείται με την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει τώρα δεν έχει καμία σχέση ούτε με τα Δυτικά Βαλκάνια, ούτε με την Αλβανία ή τη Βόρεια Μακεδονία. αυτό είναι το παιχνίδι μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών. Οι ΗΠΑ διαχώρισαν τη Ρωσία από την ΕΕ, παρόλο που η ΕΕ υπέφερε από αυτό. Η Αμερική έχει επιβάλει την στρατιωτική οργάνωση γύρω από το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, κάτι που δεν κάνει και ιδιαίτερο καλό στην ΕΕ», εκτιμά.
Σύμφωνα με την ίδια, οι ΗΠΑ παίρνουν μια τέτοια κυρίαρχη θέση επειδή δεν θέλουν να αποδυναμωθεί η επιρροή τους στην ΕΕ και η Βαλκανική Χερσόνησος χρησιμοποιείται κυρίως για αυτό.
«Είναι σημαντικά επειδή οι ΗΠΑ, μέσω της ισχυρής επιρροής τους σε ορισμένα μέρη των Βαλκανίων, ελέγχουν την ΕΕ. Οι ΗΠΑ έχουν σταθερή πολιτική παρουσία στα Βαλκάνια και μπορούν να δημιουργήσουν πιθανές συγκρούσεις, με τους βασικούς συμμάχους τους στα Βαλκάνια, τους Αλβανούς. Και μια τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην Ευρώπη», επισήμανε η Βούκοϊτς.

Την ώρα που η ΕΕ είναι απασχολημένη με τα προβλήματά της…

Ο καθηγητής διεθνούς δικαίου Μπόγιαν Μιλισάβλιεβιτς θεωρεί ότι παρόλο που οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν ευθέως στις υποθέσεις της ΕΕ με τις δηλώσεις για την Αλβανία και τα Σκόπια, δεν έχουν τόσο μεγάλη επιρροή στις στρατηγικές αποφάσεις των Βρυξελλών.
«Οι ΗΠΑ έχουν τα δικά τους συμφέροντα και τα εφαρμόζουν μέσω του ΝΑΤΟ, αλλά η ΕΕ προσπαθεί να καθορίσει τα δικά της συμφέροντα. Η ΕΕ βρίσκεται τώρα σε ένα στρατηγικό σταυροδρόμι σε πολλούς τομείς – από το ζήτημα της επέκτασης μέχρι το Brexit και την πιθανή προοπτική κάποιων άλλων μεγάλων κρατών – μελών να εγκαταλείψουν την ΕΕ. Οι ΗΠΑ χρειάζονται μια στρατηγική για το μέλλον. Πιστεύω ότι η επιρροή των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια», σημειώνει ο Μιλισάβλιεβιτς.
Εκτιμά επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αρκετή εξουσία για να επαναφέρουν το ζήτημα της ένταξης Σκοπίων και Αλβανίας στην πολιτική ατζέντα των Βρυξελλών.
Η Βούκοϊτς υποστηρίζει, τέλος, ότι η ΕΕ, σίγουρα, δεν θα διευρυνθεί τα επόμενα 10 χρόνια, καθώς θα χρειαστεί πολύς χρόνος για την παγίωση της κατάστασης, γεγονός που δίνει και πάλι στις ΗΠΑ μια πρόσθετη ευκαιρία να «αναλάβουν» τα Βαλκάνια.
https://sputniknews.gr/kosmos/201911075156179-politika-paihnidia-hpa-piezoun-europi-balkania/