Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019

Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: Οι πρώτες αντιδράσεις σε Αθήνα και Άγκυρα

Πλοίο στη θάλασσα.
Έντονη ήταν η πρώτη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, ενώ ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε λόγο για προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας.
Έντονες είναι οι αντιδράσεις, στον απόηχο της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.
Σε μία πρώτη τοποθέτηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, έσπευσε να καταγγείλει την απόπειρα ύπαρξης συζήτησης, με στόχο τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.
«Μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, διότι αγνοεί κάτι το οποίο ο καθένας νομίζω μπορεί να διαπιστώσει, ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης» έσπευσε να σχολιάσει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Και πρόσθεσε: «Κατά συνέπεια, λοιπόν, νομίζω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι στα όρια της φαιδρότητας και θα ήθελα να σας πω ότι όσον αφορά τη Λιβύη, η χώρα είναι έτοιμη να αποστείλει Πρέσβη στη Λιβύη, όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί».

ΥΠΕΞ: Παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Στο ίδιο πλαίσιο, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.
«Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία, η οποία αφορά τα θαλάσσια σύνορα των χωρών, καθώς και ζητήματα ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας.
Η συμφωνία επετεύχθη με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), με έδρα την Τρίπολη. Και αυτό διότι τα ανατολικά τμήματα της χώρας ελέγχονται από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ.

Ενθουσιασμός στην Άγκυρα

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας Άγκυρας – Τρίπολης, διαμηνύοντας ότι στόχος είναι η προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο.
Παράλληλα, ευχήθηκε στο μέλλον η Τουρκία να δύναται να υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες και με άλλες χώρες.
Η συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης υπεγράφη την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Φαγιέζ Αλ Σαράι, επικεφαλής της Λιβύης, στην Κωνσταντινούπολη.
«Η συμφωνία καθιερώνει την κατάρτιση και την εκπαίδευση, διαρθρώνει το νομικό πλαίσιο και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των στρατευμάτων μας», δήλωσε ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν σε tweet του.
Και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε επίσης να υποστηρίζουμε μια πολιτική λύση για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής, σταθερής και ευημερούσας Λιβύη».
Το γραφείο του Αλτούν, παράλληλα, γνωστοποίησε ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας σχετικά με την «οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών», το οποίο αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων βάσει του διεθνούς δικαίου.

https://sputniknews.gr/kosmos/201911285412725-dendias-tsabousoglou-ellada-tourkia-libui/