Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019

Σεισμός στην Αλβανία: Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών – Τέλος στις επιχειρήσεις διάσωσης

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των αστέγων ξεπερνά τις 10.000 και στην πλειοψηφία τους εγκαταλείπουν τις πληγείσες περιοχές. Έντονο είναι και το φαινόμενο της μαζικής φυγής στο εξωτερικό.

Στους 50 ανέρχεται ο αριθμός των θυμάτων από τον φονικό σεισμό στην Αλβανία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα, ενώ σημείωσε ότι τερματίστηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης και συνολικά 41 άτομα συνεχίζουν να παραμένουν στο νοσοκομείο με διάφορα τραύματα.
Τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό για εξειδικευμένη νοσηλεία. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, οι οικογένειες των θυμάτων θα βρουν στέγη σε καινούρια σπίτια και κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την περιφέρεια της Λέζιας, βόρεια των Τιράνων.
Σήμερα Σάββατο ξεκίνησαν οι επιθεωρήσεις των ξένων κλιμακίων για την αξιολόγηση των κτιρίων που δέχτηκαν ζημιές στις πληγείσες περιοχές, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Μεγαλύτερες ζημιές στα νεόκτιστα

Από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία προέρχονται τα πρώτα κλιμάκια. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, μόνο στα Τίρανα επλήγησαν 1.192 κατοικίες και 265 πολυκατοικίες. Σε οχτώ σχολεία δεν μπορεί να συνεχιστεί το μάθημα.
Συνολικά 19 μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα στο Δυρράχιο που στεγάζουν από 100 μέχρι 250 οικογένειες είναι ακατοίκητα.
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Έντι Ράμα, μεγαλύτερες ήταν οι ζημιές στα νεόκτιστα κτίρια, αποδίδοντας την αιτία στην παραβίαση κάθε οικοδομικής αρχής και νομοθεσίας στο όνομα της κερδοσκοπικής απληστίας.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα αντιμετωπιστούν οι ζημιές στο ακέραιο και στο συντομότερο δυνατόν διάστημα.

Κύμα αστέγων

Ως παράδειγμα της αμεσότητας στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ανέφερε τη στέγαση 2.500 αστέγων σε διάφορα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα.
Εκτιμάται ότι ο αριθμός των αστέγων ξεπερνά τις 10.000 με την πλειοψηφία τους να εγκαταλείπει τις πληγείσες περιοχές ενώ παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της μαζικής φυγής στο εξωτερικό.
Παράλληλα, αυξάνονται οι αντιδράσεις των σεισμόπληχτων για έλλειψη ενδιαφέροντος από το κράτος, για το ότι οι βοήθειες δεν φτάνουν στον προορισμό τους, αλλά και για το γεγονός ότι το κράτος ευθύνεται άμεσα για το μέγεθος των ζημιών.
Όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιες δομές του παράβλεψαν την εφαρμογή της νομοθεσίας δόμησης και τις συνθήκες οικοδόμησης των κτιρίων
Καθημερινά επίσης μεγαλώνει ο γεωγραφικός κύκλος των σεισμόπληχτων περιοχών και συνεπώς το πραγματικό μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός. Υπό τις συνθήκες αυτές ο Ράμα αναγκάστηκε να διευρύνει τις περιφέρειες σε έκτακτη ανάγκη.

https://sputniknews.gr/kosmos/201911305442035-seismos-alvania-anekroi-epiheiriseis-diasosis/