Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019

Αίγυπτος: Δεν υπάρχει νομική βάση στα Μνημόνια Κατανόησης μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης

Η σημαία της Αιγύπτου σε κτήριο του Καΐρου
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου τοποθετήθηκε για τα μνημόνια μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης καταδικάζοντας τη κίνηση αυτή και σημειώνοντας ότι δεν έχουν νομική βάση.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Καΐρου που κάλεσε τη Διεθνή Κοινότητα να αντιταχθεί στα Μνημόνια Κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, όπως μεταφέρει η εφημερίδα «Αλ Αχράμ», σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
«Αυτές οι δύο συμφωνίες δεν μπορούν να έχουν κανένα αντίκτυπο στα δικαιώματα των χωρών της Μεσογείου ή των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή της Μεσογείου», ξεκαθάρισε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών και εξέφρασε την ανησυχία του ότι τέτοιες συμφωνίες θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στις συνομιλίες για τη Λιβύη στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «τα δύο μνημόνια συμφωνίας δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα, δεν μπορούν να αναγνωρισθούν επισήμως υπό το φως του άρθρου 8 της Συμφωνίας Skhirat, το οποίο ορίζει ότι η (λιβυκή) κυβέρνηση ή το υπουργικό συμβούλιο (και όχι ο πρωθυπουργός της) έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες».

Η αντίδραση της Ελλάδας 

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, έσπευσε να καταγγείλει την απόπειρα ύπαρξης συζήτησης, με στόχο τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης και κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα για εξηγήσεις.
«Μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, διότι αγνοεί κάτι το οποίο ο καθένας νομίζω μπορεί να διαπιστώσει, ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης» έσπευσε να σχολιάσει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Και πρόσθεσε: «Κατά συνέπεια, λοιπόν, νομίζω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι στα όρια της φαιδρότητας και θα ήθελα να σας πω ότι όσον αφορά τη Λιβύη, η χώρα είναι έτοιμη να αποστείλει Πρέσβη στη Λιβύη, όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί».

https://sputniknews.gr/kosmos/201911285421783-aigyptos--den-yparhei-nomiki-vasi-sta-mnimonia-katanoisis-metaxy-tourkias-livyis/