Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019

Μοιράζει σημαδεμένη τράπουλα η Άγκυρα: Ραντεβού στα τυφλά Αναστασιάδη στο Βερολίνο

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Μόνο διά της αποδοχής των όρων της μπορεί για την Τουρκία να υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό.  Ενόψει της συνάντησης  του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, σήμερα Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο, υπάρχει σε μεγάλο βαθμό ξεκαθάρισμα του τοπίου.
Σημαντικές εξελίξεις δεν αναμένονται. Μάλλον συντήρηση της «κινητικότητας» θα υπάρξει.
Η κατοχική Τουρκία έχει ένα διαχρονικό στόχο, ο οποίος αφορά τον πολιτικό, οικονομικό και γεωστρατηγικό έλεγχο της Κύπρου, με απώτερη επιδίωξη να έχει αναβαθμισμένη παρουσία και να διαδραματίζει ρόλο στην περιοχή. Στα πλαίσια αυτά, το καθεστώς Ερντογάν προβαίνει σε τακτικές κινήσεις που θα συμβάλουν στην υλοποίηση των σχεδιασμών αυτών.
  • Αναφορικά με τον έλεγχο του μελλοντικού κράτους της Κύπρου, σε περίπτωση συμφωνίας, η Άγκυρα επιμένει στα βέτο. Δηλαδή να διασφαλιστεί πως για κάθε απόφαση του κράτους θα προϋποθέτει και μια τουλάχιστον τουρκοκυπριακή ψήφο. Κοντολογίς, χωρίς την συγκατάθεση της τουρκικής πλευράς το κράτος δεν θα λειτουργεί.
Εκείνο που προτάσσεται από την Άγκυρα είναι το θέμα του φυσικού αερίου. Θέλει να έχει ρόλο και λόγο. Προβάλλει τη θέση πως θα πρέπει να μετέχουν και οι Τουρκοκύπριοι στη λήψη αποφάσεων αλλά και στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Επί της ουσίας θέλει να συμμετέχει ως Τουρκία στην αξιοποίηση, επαναφέροντας την πρόταση για μεταφορά μέσω Τουρκίας με αγωγούς του αερίου στην Ευρώπη.  Χωρίς να έχει ρόλο στα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο ανατρέπονται οι σχεδιασμοί της, η συμμετοχή της εν πολλοίς στην ανακατανομή ισχύος, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τι επιδιώκει η Τουρκία σε αυτή τη φάση ενόψει της συνάντησης του Βερολίνου:
  • Πρώτο, να διεξαχθούν ουσιαστικές συνομιλίες μετά τις ψευδοεκλογές, που χρονικά τοποθετούνται τον Απρίλιο του 2020. Γιατί αυτή η χρονική μετάθεση των εξελίξεων; Κάποιοι θεωρούν πως η κατοχική Τουρκία θέλει να απαλλαχθεί από τον Ακιντζί. Αλλά τούτο ισχύει στο βαθμό που ο κατοχικός ηγέτης επί της ουσίας κινείται εκτός γραμμής. Και δεν κινείται. Απλά επιχειρεί να διαφοροποιηθεί για να κερδίσει πόντους στην προεκλογική του εκστρατεία.
  • Δεύτερο, η Τουρκία έχει διαμηνύσει στα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία συναίνεσαν να μην συμφωνηθούν στη συνάντηση του Βερολίνου «όροι αναφοράς», καθώς «αφορούν και τις εγγυήτριες δυνάμεις».
  • Τρίτο, να μην εκδοθεί ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση  Γκουτέρες- Αναστασιάδη – Ακιντζί. Τούτο ενδέχεται να μην γίνει. Πιθανόν να υπάρξει ανακοινωθέν.
  • Τέταρτο, να συγκληθεί μετά τον Απρίλιο «άτυπη» πενταμερής διάσκεψη για να ξεκαθαρίσει η μορφή της επιδιωκόμενης συμφωνίας στο Κυπριακό. Θέλει με αυτό τον τρόπο να νομιμοποιήσει τη συζήτηση των άλλων εναλλακτικών μορφών, πρωτίστως όμως της συνομοσπονδίας.
Είναι σαφές πως η Τουρκία θέλει να εισέλθει σε μια διαδικασία συνομιλιών όταν και όποτε επιβάλλει νέα τετελεσμένα, κυρίως στη θάλασσα. Είναι γνωστό πως δυο γεωτρύπανα της, ο «Πορθητής» και το «Γιαβούζ» διενεργούν εργασίες στη θαλάσσια περιοχή, νοτίως του νησιού. Σημειώνεται συναφώς πως ο «Πορθητής» στάλθηκε στην περιοχή της Καρπασίας, όπου έγιναν και στο πρόσφατο παρελθόν κι άλλες έρευνες.
  • Έχουν εντοπίσει οτιδήποτε που δικαιολογεί νέες έρευνες; Αυτό είναι ένα ερώτημα που ενδεχομένως εάν απαντηθεί να δώσει πολλές εξηγήσεις.
Σημειώνεται πως  ο «Πορθητής» βρίσκεται λίγο έξω από τα 12 ναυτικά μίλια από τις κυπριακές ακτές (12,4 νμ) εντός της υφαλοκρηπίδας. Το «Γιαβούζ» παραμένει στο θαλασσοτεμάχιο 7, το «Μπαρμπαρός» διενεργεί έρευνες στα θαλασσοτεμάχια 8 και 9, ενώ αποφασίσθηκε το δεύτερο ερευνητικό, το Oruc Reis, να σταλεί δυτικά της Κύπρου.

https://hellasjournal.com/2019/11/moirazei-simademeni-trapoyla-i-agkyra-rantevoy-sta-tyfla-anastasiadi-sto-verolino/