Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019

Τι έχασε η Ελλάδα από τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Συρία

Σημαία της Συρίας
Τα τελευταία επτά χρόνια, η Ελλάδα έχει διακόψει τους διπλωματικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Συρία. Μια ομάδα Ελλήνων προσπαθεί να επανεκκινήσει τους δεσμούς. Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Έλληνες της Συρίας.
Μπορεί οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας - Συρίας να διακόπηκαν πριν από επτά ολόκληρα χρόνια, ωστόσο, ο αντίκτυπος φαίνεται, ακόμα, και σήμερα.
Η Πρεσβεία της Συρίας στην Αθήνα ανέστειλε τη λειτουργία της τον Δεκέμβριο του 2012, ενώ, αντίστοιχα, η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Δαμασκό ανέστειλε τη λειτουργία της τον Ιούλιο 2012, για «λόγους ασφαλείας», όπως είχε υποστηριχθεί τότε.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις απαγορεύεται να έχουν εξαγωγική δραστηριότητα στη Συρία, ενώ μεγάλα προβλήματα έχουν προκληθεί στην άγνωστη ελληνική κοινότητα της Συρίας.
«Στη Συρία διαμένει μια σημαντική κοινότητα Ελλήνων πολιτών. Πρόκειται για 2000 άτομα που κατοικούν στη Δαμασκό και επιτελούν μάλιστα επιχειρηματικές δραστηριότητες, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Έχουν φτάσει με διάφορους τρόπους εκεί, ένα μέρος τους είναι πρόσφυγες του 1922. Οι άνθρωποι αυτοί ταλαιπωρούνται, εδώ και χρόνια, λόγω της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Συρίας. Από κάθε άποψη, είναι αδικαιολόγητη και ασύμφορη για την Ελλάδα», επισημαίνει στο Sputnik ο δικηγόρος Γιάννης Χατζηαντωνίου, που έχει δεχθεί αρκετές καταγγελίες από παθόντες.
Οι Έλληνες είναι αντιμέτωποι με τεράστια γραφειοκρατία για ό,τι αφορά τη σχέση τους με την Ελλάδα.

«Έληξε το ελληνικό διαβατήριό τους. Θέλουν να κάνουν μια αποδοχή κληρονομιάς. Εξυπηρετούνται από το προξενείο της Ελλάδος στη Βηρυτό. Αναγκάζονται να ταξιδέψουν εκατοντάδες χιλιόμετρα. Είναι τεράστιο πρόβλημα να μην έχεις προξενείο», προσθέτει.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο συγγραφέας Νίκος Κλειτσίκας, ιδρυτικό μέλος μιας επιτροπής που στόχο έχει την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας- Συρίας, ο οποίος λέει στο Sputnik:
«Η ελληνική κοινότητα στη Συρία υποφέρει και δεν υποφέρει από τον δικτάτορα Άσαντ, όπως τον χαρακτηρίζει η Δύση. Με πρόσφατη επίσκεψη που έγινε από μια ομάδα νομικών, διαπιστώθηκε μια σειρά καθυστερήσεων και δυσλειτουργιών. Ένα απλό παράδειγμα, ότι δεν τους εγγράφουν τα παιδιά στο δημοτολόγιο. Αναγκάζονται να πάρουν τα αεροπλάνα για να γυρίσουν στην Ελλλάδα, ώστε να καταχωρίσουν τα παιδιά τους ως Έλληνες πολίτες».
Και συνεχίζει:
«Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας- Συρίας, μετά την απέλαση και της Πρέσβεως, μια ομάδα ανθρώπων καθηγητών, δικηγόρων, συστήσαμε μια επιτροπή φιλίας, με συμμετοχή από άλλα. Είμαστε μια μικρή ομάδα ανθρώπων πέρα και έξω από κόμματα, προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη. Η Ελλάδα, ωστόσο, ζει στον δικό της κόσμο. Κατέστρεψαν και την Πρεσβεία».
Την ίδια στιγμή, εκφράζει την άποψη ότι η Ελλάδα έχει ξεχάσει και τους Σύριους, πέρα από τους πολίτες της.
«Ο μόνος που έδωσε βοήθεια στη Συρία, ήταν ο πρόεδρος του ΙΣΑ ο Γιώργος Πατούλης και νυν περιφερειάρχης Αττικής. Πρόσφερε πολύ ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα, πριν από δύο χρόνια. Μας έδωσε και ειδικό ψυγείο για τη μεταφορά».

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ