Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019

Ντονμέζ: Ξεκίνησε η τέταρτη τουρκική γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο

Το τουρκικό πλοίο Πορθητής
Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε ότι «κάνουμε την τέταρτη γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνοντας πως η Άγκυρα θα συνεχίσει μέχρι το τέλος.

Την έναρξη διεξαγωγής τέταρτης τουρκικής γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο γνωστοποίησε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ.
«Κάνουμε την τέταρτη γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε σύμφωνα με το Anadolu και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις μέχρι να εντοπίσει φυσικό αέριο.
Επεσήμανε, δε, παρά τις απειλές κατά της Τουρκίας, η Άγκυρα δεν θα λάβει υπ' όψιν τις απειλές αυτές και θα συνεχίσει μέχρι το τέλος.
Επανέλαβε επίσης ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Κυρώσεις της Ε.Ε. για τις τουρκικές γεωτρήσεις

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ενέκρινε ένα πλαίσιο για κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου.
Οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν ταξιδιωτική απαγόρευση και «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων για άτομα και οντότητες.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Κύπρου έχει ήδη παραχωρήσει δικαιώματα για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ της σε ιταλικές και γαλλικές εταιρείες, αλλά η Τουρκία ισχυρίζεται ότι διατηρεί δικαιώματα για αντίστοιχες εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εκατέρωθεν «βολές»

Αυτήν την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντάλλαξαν εκατέρωθεν πυρά.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία θεωρεί όλα τα θέματα τα οποία συνδέονται με τις γεωτρήσεις σε κυπριακή ύδατα «εθνικό ζήτημα» που δεν θα διαπραγματευτεί.
Ο κ. Τσαβούσογλου επέμεινε ότι η Άγκυρα έχει δικαιώματα στη θαλάσσια ζώνη βόρεια και δυτικά της Κύπρου και επανέλαβε θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι οι δηλώσεις Τσαβούσογλου δίνουν μήνυμα πως η τουρκική πλευρά δεν επιστρέφει στο τραπέζι διαπραγματεύσεων αν δεν ικανοποιηθούν οι αξιώσεις της.
Ο κ. Αναστασιάδης διαμήνυσε ότι «κάτω από τις απειλές και όρους που θέτει η Τουρκία, όχι μόνο δεν δημιουργείται το απαραίτητο θετικό κλίμα, αλλά μολύνεται και η προσπάθεια που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ» για το Κυπριακό.
https://sputniknews.gr/kosmos/201911225348580-ntonmez-tetarti-geotrisi-anatoliki-mesogeios/