Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019

ΥΠΑΜ: Κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Κύπρο

Ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης ενημέρωσε σήμερα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για τις ενέργειες που γίνονται από το Υπουργείο Άμυνας για ανάπτυξη αμυντικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας με αξιοποίηση κονδυλίων στα πλαίσια της PESCO. Μάλιστα, κατά την τοποθέτησή του έφερε ως παράδειγμα τη κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Κύπρο και τη συμβολή στη τεχνολογία οπλικών συστημάτων.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της επιτροπής, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι έγινε μια χρήσιμη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με σκοπό την αναβάθμιση και ανάπτυξη της αμυντικής μας βιομηχανίας.                              

Ο κ. Αγγελίδης εξέφρασε την ανάγκη προετοιμασίας του εδάφους ενόψει της περιόδου 2021-2027 κατά την οποία θα διατεθούν κονδύλια της τάξεως των €13 δισ. μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας.
Είπε ότι έχει δημιουργηθεί στο Υπουργείο Άμυνας τμήμα για έρευνα και καινοτομία, προσθέτοντας ότι έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της δράσης «ΑΘΗΝΑ» και έχουν υποβληθεί εννέα προτάσεις.

Στόχος, είπε ο Υπουργός, είναι η συνεργασία ανάμεσα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, τις βιομηχανίες που ασχολούνται με τον τομέα της άμυνας και των ερευνητικών ιδρυμάτων, με στόχο η Κύπρος να μπορέσει να αντλήσει μέρος από αυτά τα κεφάλαια για ανάπτυξη των ικανοτήτων της.

Είπε, επίσης, ότι στόχος είναι η αναβάθμιση της ΕΦ, μέσω και της κυπριακής βιομηχανίας στα θέματα τεχνολογίας, σε συνεργασία με άλλα κράτη μέλη σε συγκεκριμένα προγράμματα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός έφερε ως παραδείγματα τη κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Κύπρο και τη συμβολή στη τεχνολογία οπλικών συστημάτων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, με δηλώσεις του, αναφέρθηκε στη δυνατότητα της κυπριακής βιομηχανίας, των κυπριακών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και των Κυπρίων επιστημόνων «να μπουν σε μια διαδικασία έρευνας και καινοτομίας αφού θα υπάρχουν από το 2021 τα κονδύλια μέσω της ΕΕ που αφορούν την αμυντική βιομηχανία».

Η PESCO, είπε,  «προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες ανάπτυξης της κυπριακής βιομηχανίας αλλά και της επανεισαγωγής στην Κύπρο εξαιρετικών επιστημόνων και κορυφαίων μυαλών».


Είπε επίσης ότι το Υπουργείο Άμυνας έχει τροχιοδρομήσει εξελίξεις σε σχέση με αυτό τον τομέα, σημειώνοντας ότι «θα δημιουργηθούν συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ Κύπρου και άλλων συμμαχικών χωρών της ΕΕ για να αναπτύξουμε προγράμματα τα οποία θα βοηθήσουν την οικονομία και τη βιομηχανία του τόπου και την αμυντική θωράκιση».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, αφού ανέφερε ότι «ως ΑΚΕΛ έχουμε ξεκάθαρη θέση κατά της PESCO»,  υπενθύμισε ότι «εδώ και περίπου 18 χρόνια προωθείται η δημιουργία του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου ως βασική υποδομή για την προαγωγή της έρευνας, της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο. Επίσης κι ως εργαλείο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της έξυπνης εξειδίκευσης, για την υλοποίηση της Ψηφιακής Στρατηγικής της χώρας μας αλλά και τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο εφαρμοσμένης γνώσης».

«Οι προηγούμενες δύο κυβερνήσεις είχαν αποφασίσει όπως το πάρκο αυτό δημιουργηθεί στην επαρχία Λεμεσού και συγκεκριμένα στην περιοχή Πεντακώμου όπου είχε εξευρεθεί η γη και είχε ετοιμαστεί και ο σχετικός σχεδιασμός. Τελικά αυτή η κυβέρνηση ακύρωσε το έργο, αφού αφαίρεσε από τους προϋπολογισμούς του υπουργείου Εμπορίου για το 2018 και το 2019, το ποσό που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, για κατασκευή του οδικού δικτύου μέχρι το χώρο του έργου. Ακύρωσε ένα τόσο σημαντικό έργο για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της έρευνας, τομείς στους οποίους υστερούμε σημαντικά και των οποίων η ανάπτυξη θα δώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε άνεργους νέους και ώθηση στην οικονομία», είπε.

Καταλήγοντας είπε ότι «ας δει πρώτα η Κυβέρνηση τι θα κάνει με αυτό το σοβαρό θέμα για το οποίο βρήκε ολοκληρωμένο σχεδιασμό και τον οποίο πέταξε στα σκουπίδια, να δημιουργήσει το Τεχνολογικό Πάρκο και μετά βλέπουμε αν είμαστε ικανοί να αναπτύξουμε και αμυντική βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας».     
 
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ