Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι τουρκικές παραβιάσεις (εικόνες)

Σε ενδελεχή ενημέρωση για τις έκνομες τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ, τις απειλές σε σχέση με την Αμμόχωστο και τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, θα προβεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προς τους ομολόγους του στην ΕΕ, ζητώντας την επικύρωση στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο των σχετικών συμπερασμάτων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε στις Βρυξέλλες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

«Στη σημερινή Σύνοδο  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκτός από το θέμα του Brexit, για το οποίο έχει επιτευχθεί η επιδιωκόμενη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΒ και βεβαίως το μεγάλο ζήτημα της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία, καθώς και ορισμένα άλλα ζητήματα, βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη το θέμα των έκνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Εκπρόσωπος.
                           


«Το θέμα έχει εγγραφεί κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος θα παρουσιάσει ενδελεχώς και με στοιχεία τις συνεχιζόμενες έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου», σημείωσε.

Ο Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι «στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος θα υπογραμμίσει ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο ακόμα δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά ούτε αφορούν μόνο την Κύπρο, ή και την Ελλάδα, αλλά εντάσσονται σε μια γενικότερη προσέγγιση και στρατηγική της Τουρκίας με την οποία έχει αποσταθεροποιητική δράση και δημιουργεί συνεχώς ένταση, όπως εξάλλου φαίνεται με όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν αυτές τις μέρες στις Συρία».

Όπως τόνισε «αναφερόμενος ο Πρόεδρος και στην προσπάθεια για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, για την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα, για την οποία θα επαναλάβει βεβαίως τη δική του ετοιμότητα, θα αναφερθεί και στις εξαγγελλόμενες απειλές από τουρκικής πλευρά για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και βεβαίως θα έχει την ευκαιρία να αναφέρει την τελευταία τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την οποία ζητήθηκε η εφαρμογή των ψηφισμάτων και η απόδοση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους και τους ιδιοκτήτες».

Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος «θα υπογραμμίσει και θα ενημερώσει αναλυτικά για τις προτάσεις που έχει καταθέσει σχετικά με το φυσικό αέριο, αποκρούοντας όλες ις αιτιάσεις της Τουρκίας, ενώ φυσικά θα επαναλάβει την επιθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων νοουμένου ότι η Τουρκία θα τερματίσει όλες αυτές τις δραστηριότητες που δηλητηριάζουν το κλίμα».

Κατέληξε αναφέροντας πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει όπως στο ανώτατο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι 28 ηγέτες, με τα συμπεράσματά τους, προσυπογράψουν τα συμπεράσματα τα οποία έχουμε ήδη από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων σχετικά με τις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας και αυτό να αποτυπωθεί στα συμπεράσματα που θα έχουμε απόψε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε επίπεδο ηγετών».
Στην εγκριθείσα ημερήσια διάταξη, βρίσκεται επίσης το Brexit, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και η δράση για την Κλιματική Αλλαγή.
Περισσότερα μέτρα για την Τουρκία ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου
«Πολύ ανήσυχος για το τι συμβαίνει στα σύνορα με Συρία» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Μετά την πρώτη του παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής, ο Ιταλός Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ότι είπε στους ηγέτες ότι «θέλουμε η ΕΕ να κάνει εκείνα τα πολιτικά και διπλωματικά βήματα για να σταματήσει η Τουρκία τη μονομερή πολεμική ενέργειά της. Δεν μπορούμε απλώς να παρακολουθούμε αυτό που γίνεται και να μείνουμε στο αποτέλεσμα του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών. Έχουμε ανάγκη να κάνουμε περαιτέρω βήματα», είπε.
Σε σχέση με το Brexit, o Σασόλι δήλωσε ότι υπάρχει χρόνος να επικυρωθεί η συμφωνία από το Ευρωκοινοβούλιο, αν καταρχάς οι ηγέτες και τελικά το βρετανικό κοινοβούλιο πουν ναι στο κείμενο. «Είναι δυσάρεστο που φεύγει από την ΕΕ η Βρετανία αλλά είναι θετικό που υπάρχει συμφωνία. Είμαστε έτοιμοι να δούμε το κείμενο και να προχωρήσουμε τις διαδικασίες», τόνισε.
Σε σχέση, τέλος με την διεύρυνση, ο Νταβίντ Σασόλι εξέφρασε την άποψη ότι «όταν η ΕΕ ζητάει θυσίες και μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει όταν αυτές συμβαίνουν να υλοποιεί τις υποσχέσεις της».
Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ