Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019

Πρόωρες εκλογές στα Σκόπια

Ο Ζόραν Ζάεφ
Πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με το AFP, μετά το «όχι» της ΕΕ στην εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Λίγες ώρες μετά το γαλλικό «βέτο» στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την είσοδο των Σκοπίων στην ΕΕ, ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη βόρεια γείτονα μας.
Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το AFP.
«Προτείνω την ταχεία διεξαγωγή εκλογών με τις οποίες, εσείς, οι πολίτες, θα αποφασίσετε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα.
Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. αποφάσισε την αναβολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τόσο με τη Βόρεια Μακεδονία, όσο και με την Αλβανία. 
Οι Βρυξέλλες, από την πλευρά τους διευκρίνισαν ότι το ζήτημα θα εξεταστεί εκ νέου τον Μάιο του 2020.
Πίσω από την αρνητική απόφαση, φέρεται να κρύβεται η Γαλλία, καθώς ο πρόεδρος Μακρόν έχει ταχθεί εναντίον της ευρωπαϊκής διεύρυνσης, έως ότου ολοκληρωθούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις εντός της Ε.Ε.
Την απογοήτευση τους, από το «όχι» των Βρυξελλών, εξέφρασαν χθες και οι ΗΠΑ, με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού ΥΠΕΞ να επισημαίνει ότι «είμαστε απογοητευμένοι που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αναγνώρισε την ισχυρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια των δύο χωρών».

https://sputniknews.gr/kosmos/201910194928510-proores-ekloges-sta-skopia/