Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019

Μόσχα: Το σχέδιο Νετανιάχου για την Κοιλάδα του Ιορδάνη μπορεί να κλιμακώσει την ένταση

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη την πρόθεσή του να προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη, μετά από τις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου.
Η εφαρμογή του σχεδίου που διατύπωση ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου για την επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας στην Κοιλάδα του Ιορδάνη μπορεί να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή και να υποσκάψει τις ελπίδες για μια διευθέτηση Παλαιστίνης – Ισραήλ, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη.
«Συμμεριζόμαστε την ανησυχία για αυτά τα σχέδια της ισραηλινής ηγεσίας, η εφαρμογή των οποίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε έντονη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή», σημείωσε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη την πρόθεσή του να προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη μετά τις εκλογές στις 17 Σεπτεμβρίου, αποκαλώντας την περιοχή «αμυντικό τοίχο» της χώρας.
Δήλωσε ακόμη ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι οικισμοί της Δυτικής Όχθης αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δημοσιεύσει πλήρως το ειρηνευτικό του σχέδιο για την περιοχή που αποκαλεί «συμφωνία του αιώνα».

«Η απόφαση Νετανιάχου υπονομεύει τις πιθανότητες ειρήνευσης» προειδοποιούν οι Βρυξέλλες

Η υπόσχεση του Μπενιαμίν Νετανιάχου για προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη, σε περίπτωση επανεκλογής του, καταδικάστηκε από αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «η πολιτική της κατασκευής και της επέκτασης των οικισμών είναι παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και η συνέχισή της, καθώς και οι δράσεις που αναλαμβάνονται σε αυτό το πλαίσιο, υπονομεύουν τη βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών και τις προοπτικές μιας διαρκούς ειρήνης».

Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ: Ο Νετανιάχου αποχώρησε από τη σκηνή κατά τη διάρκεια ομιλίας

Λίγες ώρες μετά από τις δηλώσεις του για την Κοιλάδα του Ιορδάνη, ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη σκηνή κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στο Ασχόντ, όταν ήχησαν οι σειρήνες που προειδοποιούν για εκτόξευση πυραύλων.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, μεταφέρθηκε σε προστατευμένη περιοχή και παρέμεινε ασφαλής. Αργότερα, επέστρεψε στη σκηνή για να συνεχίσει την ομιλία του.
​Κατά τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, δύο πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα προς τις ισραηλινές πόλεις Ασκελόν και Ασχόντ. Και οι δύο πύραυλοι καταστράφηκαν από το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ.

https://sputniknews.gr/kosmos/201909114539169-rwsia-netaniaxou-israhl-palaistinh-koilada-iordanh/