Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019

Στο φως η αλληλογραφία Αθήνας - Λονδίνου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο
Στη δημοσιότητα έρχεται η εμπιστευτική αλληλογραφία μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και του βρετανικού για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Την εξαρχής αρνητική στάση του Λονδίνου για διάλογο σχετικά με το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα καταδεικνύει η εμπιστευτική αλληλογραφία από πέρυσι το καλοκαίρι μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού Ελλάδας και Βρετανίας.
Στις επιστολές, που φέρνουν στο φως της δημοσιότητας «Τα Νέα», οι αρχές της Βρετανίας μεταθέτουν το ζήτημα στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο, μάλιστα αποκαλεί «νόμιμο ιδιοκτήτη» των Γλυπτών.
Να σημειωθεί πως η παραπομπή στο Βρετανικό Μουσείο γίνεται όχι για την οριστική επανένωσή τους, αλλά για την πιθανότητα δανεισμού τους, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα να παραιτηθεί από τη διεκδίκησή τους. 
Αναλυτικά, στις 10 Αυγούστου 2018, η τότε υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου φέρεται να απέστειλε επιστολή στον Bρετανό υπ. Πολιτισμού Τζέρεμι Ράιτ επιστολή ζητώντας να ανοίξει ο διάλογος για το ζήτημα σε διακρατικό επίπεδο.
Η ίδια επικαλείται και τη σύσταση επιτροπής της UNESCO για εντατικοποίηση των προσπαθειών ώστε να βρεθεί μια ικανοποιητικής λύσης για το συγκεκριμένο θέμα.
Έτσι, η πρώην υπουργός προτείνει μια διμερή συνάντηση εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2018.  
Ωστόσο, η απάντηση την βρίσκει πια εκτός υπουργείου αφού η επιστολή της βρετανικής κυβέρνησης έρχεται τέσσερις μήνες μετά στις 3 Δεκεμβρίου 2018.
Επικεφαλής στο ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού βρίσκεται η Μυρσίνη Ζορμπά η οποία λαμβάνει την απορριπτική επιστολή της βρετανικής κυβέρνησης η οποία δηλώνει αναρμόδια.  
«Η κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας ήταν ανέκαθεν πρόθυμη να συζητήσει αυτό το θέμα με την Ελλάδα σε διακυβερνητικό επίπεδο, στον βαθμό που αυτό είναι αρμόζον», επισημαίνει ο Ράιτ. Κατά τους Βρετανούς το αίτημα για οριστική επιστροφή των Γλυπτών δεν είναι “αρμόζον”, συνεπώς αποκλείεται οποιαδήποτε συζήτηση επ' αυτού», αναφέρει η επιστολή σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Υπογραμμίζει δε πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα «είναι υπό την ιδιοκτησία και τη νομική ευθύνη των Επιτρόπων (Trustees) του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, και βρίσκονται σε μόνιμη δημόσια έκθεση, σε προβεβλημένη θέση στο Μουσείο, εδώ και 200 χρόνια».
Ξεκαθαρίζει, τέλος πως αυτό έγινε σαφές κατά τη συνάντηση της τότε υπουργού Λυδίας Κονιόρδου με τον τότε ομόλογό της στο Λονδίνο.