Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019

Τελεσίγραφο ΕΕ στον Τζόνσον: «Εναλλακτικό σχέδιο σε 12 ημέρες αλλιώς τέλος»

Συνάντηση Γιούνκερ - Μπόρις Τζόνσον.
Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά τον Μπόρις Τζόνσον, καθώς πρέπει να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις στους Ευρωπαίους ηγέτες μέχρι το τέλος του μήνα ώστε να αποφευχθεί το Brexit χωρίς συμφωνία.
Μόλις δώδεκα ημέρες έχει στη διάθεσή του ο Μπόρις Τζόνσον ώστε να δείξει ένα σχέδιο Brexit στους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι τηρούν σκληρή στάση εναντίον του Λονδίνου.
Συγκεκριμένα, ο διαμεσολαβητής της Ε.Ε., Μισέλ Μπαρνιέ, κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον πως «υποκρίνεται ότι διαπραγματεύεται» και, σύμφωνα με τον «Independent», ο Γάλλος Πρόεδρος αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση του ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον Φινλανδό πρωθυπουργό, Άντι Ρίνε, στο Παρίσι το απόγευμα της Τετάρτης (18/09).
«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να συζητήσει εναλλακτικές λύσεις έναντι της υφιστάμενης συμφωνίας για το Brexit, τότε αυτές πρέπει να υποβληθούν πριν από το τέλος του μήνα» ανέφερε ο Ρίνε σε δημοσιογράφους. Ο ίδιος πρόσθεσε:
«Αν δεν υπάρξουν προτάσεις, πιστεύω ότι αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν με αυτή τη θέση. Τότε τελείωσε. Τώρα είναι η στιγμή να καταλήξουμε σε σαφείς προτάσεις και να τις καταστήσουμε επαληθεύσιμες».
Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία έχει την προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο γι' αυτό και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού της χώρας φέρεται να εκφράζει όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, παρότι δεν μίλησε εξ ονόματος όλων.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ, νωρίτερα, είχε δηλώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο:
«Σχεδόν τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν νομίζω ότι πρέπει να περάσουμε τον χρόνο προσποιούμενοι ότι διαπραγματευόμαστε. Νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά».
Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πάντως, τάχθηκαν υπέρ ενός ψηφίσματος για την επέκταση του Άρθρου 50 ώστε να αποφευχθεί το Brexit χωρίς συμφωνία. 
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit καταψηφίστηκε και το κοινοβούλιο είναι κλειστό μέχρι τις 14 Οκτωβρίου με μια αμφιλεγόμενη απόφασή του.
Από την πλευρά του, ο Μπόρις Τζόνσον συνομίλησε, σήμερα, τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, και τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, μεταξύ άλλων.

https://sputniknews.gr/kosmos/201909184623241-telesigrafo-ee-boris-johnson-brexir/