Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019

Ναυτιλιακή πηγή στο Sputnik: Το ιρανικό τάνκερ κατευθύνεται προς την τουρκική πόλη Αλεξανδρέττα

Το ιρανικό τάνκερ «Adrian Darya» (πρώην «Grace 1»)
Το ιρανικό τάνκερ «Adrian Darya 1», γνωστό και ως «Grace 1» μέχρι πρότινος, κατευθύνεται προς την πόλη Αλεξανδρέττα (Ισκεντερούν), στη νότια Τουρκία, όπως δήλωσε ναυτιλιακή πηγή στο Sputnik.
Το πλήρωμα του πετρελαιοφόρου «Adrian Darya 1», γνωστό στο παρελθόν ως «Grace 1», άλλαξε τον καταχωρημένο προορισμό του στο Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης σε «Ισκεντερούν, Τουρκία», όπως δήλωσε ναυτιλιακή πηγή στο Sputnik, την Παρασκευή.
Η πόλη Ισκεντερούν, γνωστή στα ελληνικά ως Αλεξανδρέττα, στον νότο της Τουρκίας, στις ακτές της Μεσογείου.
Την Πέμπτη, μια πηγή από το τουρκικό λιμάνι της Μερσίνης είχε δηλώσει στο Sputnik ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο θα εισέλθει στα τουρκικά χωρικά ύδατα και θα κατευθυνθεί στη Μερσίνη, όπου θα κάνει εκφόρτωση.
Το Ιράν είχε δηλώσει νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι σκέπτεται να στείλει πλοία του Πολεμικού Ναυτικού για να συνοδεύσουν το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1.
Το ιρανικό τάνκερ είχε κατασχεθεί από το Γιβραλτάρ στις 4 Ιουλίου με την υποψία ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση των κυρώσεων της ΕΕ. Απελευθερώθηκε στις 15 Αυγούστου, παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να το θέσουν ξανά υπό κράτηση. Ενώ το Γιβραλτάρ δήλωσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από το Ιράν πως το δεξαμενόπλοιο δεν πρόκειται να παραδώσει το φορτίο του στη Συρία, το Ιράν αρνήθηκε να προβεί σε τέτοιες δηλώσεις.
Στις 19 Αυγούστου, το Ιράν επιβεβαίωσε ότι το δεξαμενόπλοιο είχε αφήσει τα νερά του Γιβραλτάρ. Πληροφορίες ήθελαν, αρχικά, το τάνκερ να κατευθύνεται προς το λιμάνι της Καλαμάτας, με την ελληνική πλευρά να δηλώνει ότι δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα κατάπλου στις ελληνικές Αρχές.
Οι ΗΠΑ έκαναν γνωστές τις προθέσεις τους να κατασχέσουν εκ νέου το τάνκερ, προειδοποιώντας, μάλιστα, με επιβολή κυρώσεων όσους βοηθήσουν το δεξαμενόπλοιο.

https://sputniknews.gr/kosmos/201908304375504-iraniko-tanker-tourkia-alexandretta/