Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019

Προς νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία: «Χρήσιμος ηλίθιος η Ελλάδα»

Τι σηματοδοτεί μια πιθανή σύσφιξη των σχέσεων ΗΠΑ και Ελλάδας στον αμυντικό τομέα. Οι εκτιμήσεις των ειδικών για τα σενάρια που ακούγονται και οι αντιδράσεις στα προβλεπόμενα.

Νέα αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ διαπραγματεύονται τα δύο κράτη, με αναθεώρηση της συμφωνίας των ΝΑΤΟικών βάσεων που είναι εγκατεστημένες στη χώρα μας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «το Βήμα», στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έπεσε εξ ολοκλήρου η αναθεώρηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement- MDCA) του 1990, που αφορά τις βάσεις του ΝΑΤΟ στην χώρα μας.
«Η Ελληνική Δημοκρατία αναγνωρίζει την ιδιαίτερη σημασία της ασκήσεως πειθαρχικού ελέγχου από τις στρατιωτικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών στα μέλη της δυνάμεως και την επίδραση που έχει ο έλεγχος αυτός στην επιχειρησιακή ετοιμότητα», αναγραφόταν μεταξύ άλλων στο άρθρο 4 της συμφωνίας.

«Δεν έχει κάτι να προσφέρει η παράταση - ανανέωση της ήδη επεκτατικής συμφωνίας των βάσεων. Επιχειρείται σίγουρα η διεύρυνση της αμερικανικής παρουσίας με την αναβάθμιση ή την επέκταση της συμφωνίας. Και η ιστορική εμπειρία με τις βάσεις έχει δείξει ότι υπονομεύεται η εθνική κυριαρχία», επισημαίνει στο Sputnik, o Δηµήτρης Καλτσώνης, επίκουρος καθηγητής θεωρίας κράτους και δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήµιο .
«Η υπονόμευση της εθνικής κυριαρχίας φάνηκε με κραυγαλέο τρόπο, την εποχή της στρατιωτικής δικτατορίας. Να θυμίσουμε ότι η παρουσία αμερικανικών και Νατοϊκών βάσεων στη χώρα μας δεν μας έχει προστατέψει ποτέ. Ειδικά σε κρίσιμες εθνικές στιγμές.  Δεν μπορεί να συνεισφέρει σε καμία περίπτωση στην ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή καθώς εντάσσει τη χώρα μας στις αντιπαραθέσεις των Μεγάλων δυνάμεων που έχουν ανοιχτά ζητήματα» προσθέτει.
Στο ίδιο μήκος κύματος, από την πλευρά του o Δημήτρης Πατέλης, αναπληρωτής καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας και μέλος της Διεθνούς Ερευνητικής Ομάδας «Η Λογική της Ιστορίας», επισημαίνει ότι η «Ελλάδα έχει το ρόλο του χρήσιμου ηλιθίου».
«Βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Να θυμίσω από που ξεκίνησαν τα αμερικανικά πλοία για τη Συρία; Από τη Σούδα. Υπάρχει κάποια αποστολή που να αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και να μην εμπλέκεται η ΝΑΤΟική βάση της Σούδας; Είμαστε μέρος του πολέμου που διεξάγεται. Το θέμα είναι η έκταση και το βάθος περαιτέρω εμπλοκής μας. Η νέα συμφωνία, θέτει ακριβώς τέτοια ζητήματα», αναφέρει μεταξύ άλλων στο Sputnik.
Και προσθέτει:
«Πολλά γίνονται εν κρυπτώ, πίσω από κλειστές πόρτες και έχουν τους λόγους τους όσοι τα κάνουν γνωστά με μικρές διαρροές για να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί για το τι πραγματικά συμβαίνει. Να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για το κόστος συμμετοχής, το υλικό και φυσικά σε ανθρώπινες ζωές, στον εν εξελίξει θερμό πόλεμο».
Το ίδιο δημοσίευμα του «Βήματος», εκτιμά ότι στην επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας εντάσσονται οι Αεροπορικές Βάσεις στρατού της Λάρισας, η βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η αμερικανική πλευρά, φέρεται να θέλει μια νέα προσέγγιση της παρουσίας της στην Ελλάδα και των χρήσεων που θα κάνει στους χώρους.

Ο πιθανός χρόνος υπογραφής της συμφωνίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προσδιορίζεται στον Οκτώβριο όπου και θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων, σε συνέχεια επαφών του περασμένου έτους στην Ουάσινγκτον.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ