Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019

Πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου για τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο: “Αποκλείστε την Turkish Airlines από τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια”

Αυτή θα είναι μια κίνηση από την ΕΕ που θα “πονέσει” πολύ περισσότερο την Τουρκία, σε σχέση με τα… χάδια που της ρίχνει μέχρι τώρα. Ο Μάικλ Ρούμπιν, μελετητής στο American Enterprise Institute και πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, γράφει στην εφημερίδα Washington Examiner για το θέμα της Κύπρου και της ευρωπαϊκής στάσης στα νταηλίκια του Ερντογάν.
Το σχετικό άρθρο:
Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974 και δεν κοίταξε πίσω. Ενώ οι Τούρκοι μπορούν να δηλώσουν ότι το έπραξαν για να προστατεύσουν την τουρκική μειονότητα της Κύπρου, η επιστροφή της Ελλάδας στη δημοκρατία έκανε οποιαδήποτε ελληνικά σχέδια να ενωθούν με την Κύπρο υποθετικά. Η επακόλουθη δεύτερη εισβολή της Τουρκίας τον Αύγουστο του 1974 δεν ήταν τίποτα λιγότερο από μια αρπαγή της γης ακολουθούμενη από μεθοδική εθνοκάθαρση. Σήμερα, υπάρχουν τόσοι Κύπριοι εκτοπισμένοι, όσοι και Παλαιστίνιοι.
Η Κύπρος, φυσικά, δεν είναι μόνη: η Τουρκία έχει επίσης πάρει εδάφη και διεξήγαγε εθνοκάθαρση τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ.
Η κρίση στην Κύπρο είναι από καιρό ξεχασμένη και σε μεγάλο βαθμό παγωμένη. Οι υπάλληλοι του U.N. και άλλοι διπλωμάτες περιστασιακά φιλοξένησαν συνομιλίες, αλλά η απροθυμία της μιας ή της άλλης πλευράς να αλλάξει το status quo τελικά καταδίκασε κάθε προσπάθεια. Το 1983, η κυβέρνηση που υποστηρίχθηκε από την Τουρκία στη Βόρεια Κύπρο δήλωσε την ανεξαρτησία της, μια κίνηση που δεν αναγνώρισε καμία άλλη χώρα αλλά πλην της Τουρκίας.
Εν ολίγοις, αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, αλλά και οι στενότεροι σύμμαχοι της Τουρκίας όπως η Σομαλία, το Αζερμπαϊτζάν και η Μαλαισία, καθώς και κάθε άλλο μέλος του ΟΗΕ, απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας για τα χωρικά ύδατα γύρω από την Κύπρο και κατ ‘επέκταση αναγνωρίζει ότι ολόκληρη η αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου ανήκει στην αναγνωρισμένη κυπριακή κυβέρνηση στη Λευκωσία και όχι στη λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.
Αποστέλλοντας πλοία σε κυπριακά ύδατα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η Τουρκία απλά επιδιώκει να κλέψει κυπριακούς πόρους για δική της χρήση. Για όλη την αντιαποικιακή ρητορική του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτός προεδρεύει τώρα του πιο καταφανέστατου παραδείγματος της αυτοκρατορικής εκμετάλλευσης του 21ου αιώνα.
Και τίθεται το ερώτημα, τι θα κάνει η Ευρώπη γι ‘αυτό;
Κανείς δεν θέλει πόλεμο με την Τουρκία, μια στάση που ο Ερντογάν μετράει καθώς αγκαλιάζει όλο και περισσότερους πόρους. Όμως, με κάθε μέρα, εβδομάδα και μήνα που περνούν μόλις η Τουρκία βρει και αρχίσει να εκμεταλλεύεται την ενέργεια της Ανατολικής Μεσογείου, θα κλαπούν ακόμα μεγαλύτερα ποσά κυπριακών πόρων.
Ίσως είναι καιρός οι ευρωπαϊκές χώρες και άλλοι που επιδιώκουν να ενισχύσουν το κράτος δικαίου, να στοχεύσουν στο τραπεζικό ισοζύγιο της Τουρκίας.
Ο Ερντογάν έχει καταστήσει την κρατική Turkish Air ως ναυαρχίδα της φιλοδοξίας του. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης κοκορεύονται για την αυξανόμενη εμβέλεια της αεροπορικής εταιρείας και ο Erdoğan εγκαινίασε πρόσφατα ένα σημαντικό νέο αεροδρόμιο έξω από την Κωνσταντινούπολη για να φιλοξενήσει μεγαλύτερη τουρκική εναέρια κυκλοφορία. (Η αεροπορική εταιρεία προφανώς υποστηρίζει επίσης πιο συγκεκαλυμμένες επιχειρήσεις για τον Erdoğan, όπως η παράνομη μεταφορά τουρκικών όπλων). Φυσικά, η αεροπορική εταιρεία υποστηρίζει επίσης την οικονομικά σημαντική τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας.
Ίσως, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες να μπορέσουν να απαντήσουν στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, απορρίπτοντας τα δικαιώματα προσγείωσης της Turkish Airlines.
Αφήστε την αεροπορική εταιρεία να πετάξει στη Σομαλία, στο Σουδάν, στο Αζερμπαϊτζάν και στο Πακιστάν, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να στηρίξουν την οικονομία της Τουρκίας σε μια εποχή που ο Erdoğan επιδιώκει να την συμπληρώσει με κλοπή.
Η διπλωματική πίεση στην Κύπρο δεν έχει επιλύσει το πρόβλημα εδώ και 45 χρόνια και δεν υπάρχει λόγος να σκεφτούμε ότι μπορεί να γίνει αυτό τώρα. Ήρθε η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση και όσοι δεσμεύτηκαν για τη φιλελεύθερη τάξη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να κάνουν περισσότερα για να δείξουν στον Ερντογάν ότι ο κόσμος δεν ανέχεται άλλο τη λεηλασία της Τουρκίας.
Εάν το νέο αεροδρόμιο της Τουρκίας χάσει σε κυκλοφορία και αν τα παραθαλάσσια θέρετρα στην Τουρκία και την κατεχόμενη από την Τουρκία Κύπρο αδειάζουν, ας είναι. Η λύση είναι απλή: Αποσύρετε τα τουρκικά πλοία από την Κύπρο και τερματίστε την παράνομη κατοχή της Τουρκίας.
Πηγή: washingtonexaminer.com
Επιμέλεια-Μετάφραση: olympia.gr