Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019

«Συντονισμένες ενέργειες Κύπρου - Ελλάδας για προκλήσεις»

Οι συντονισμένες ενέργειες Ελλάδας - Κύπρου θα συνεχιστούν όσο η Τουρκία θα επιμένει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή, τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης στην αντιφώνησή του κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην προσφώνησή του εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να προσέλθει σε διάλογο με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να υπάρξει αμοιβαιότητα από την άλλη πλευρά.  
Σε ομιλία κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στην είσοδο εμπειρογνωμόνων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, όπως και στη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί στις 9 Αυγούστου, λέγοντας πως οι κινήσεις αυτές «αντί να χτίζουν εμπιστοσύνη, διευρύνουν το χάσμα ή τη δυσπιστία ή την αβεβαιότητα ως προς τις προθέσεις της άλλης πλευράς».
 
 Στη δική του ομιλία, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την προσήλωσή του «στον δρόμο της στενής συνεργασίας και της συστράτευσης των δύο χωρών, με πρώτο αδιαπραγμάτευτο στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, την επίλυση του κυπριακού ζητήματος, ενός ζητήματος που, δεν πρέπει να ξεχνάμε, αποτελεί ζήτημα εισβολής και κατοχής».

«Έχουμε καταστήσει σαφή σε όλους τους εμπλεκόμενους την κεντρική κοινή μας θέση, δεν νοείται πρόοδος χωρίς την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων και τη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, επιθυμούμε μια ελεύθερη και επανενωμένη ευημερούσα Κύπρο, της οποίας η νόμιμη κυβέρνηση θα διαχειρίζεται αποτελεσματικά, δίκαια και προς όφελος του κυπριακού λαού και των κοινοτήτων της τα αγαθά του νησιού συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων».

Αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, για να σημειώσει ότι «οι συντονισμένες αυτές ενέργειες θα συνεχιστούν όσο η Τουρκία θα επιμένει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε αυτό που χαρακτήρισε ως αυτονόητο: «Ο μόνος σταθερός οδηγός για την ειρηνική συνύπαρξη είναι το διεθνές δίκαιο και αυτό η Τουρκία πρέπει να το εννοήσει εμπράκτως. Είναι προϋπόθεση για ουσιαστικές συνομιλίες και για βιώσιμη λύση».

Χαρακτήρισε την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/κ ηγέτη σε αυτό το φορτισμένο κλίμα ως θετική εξέλιξη.