Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

Τούρκος υπ. Ενέργειας: Ο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει γεώτρηση στην Κύπρο, στέλνουμε και δεύτερο πλοίο

Το τουρκικό πλοίο Πορθητής
Το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει γεώτρηση στην Κύπρο, ενώ στην περιοχή θα βρεθεί και δεύτερο πλοίο, το Γιαβούζ, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε την Τρίτη ότι το πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ήδη ξεκινήσει γεώτρηση στα ανοιχτά της Κύπρου και πρόσθεσε ότι ένα δεύτερο τουρκικό πλοίο, το Γιαβούζ (Yavuz), θα βρεθεί στην ίδια περιοχή.
Όπως δήλωσε ο Φατίχ Ντονμέζ, ένα γεωτρύπανο, το Φατίχ («Πορθητής») ήδη κάνει γεώτρηση. Το δεύτερο πλοίο, το  Γιαβούζ, θα πάει στην Κύπρο την Πέμπτη και θα ξεκινήσει την εργασία στις αρχές Ιουλίου.
Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός ανάφερε ότι η γεώτρηση έχει ξεπεράσει τα 3.000 μέτρα, ενώ ο στόχος είναι να βρεθεί στα 5.000-5.500 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας, σύμφωνα με την τουρκική Hurriyet.
Υπενθυμίζεται ότι η ένταση έχει κλιμακωθεί στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με την Τουρκία να έχει δηλώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Αντιδρώντας, η Λευκωσία εξέδωσε εντάλματα σύλληψη του πληρώματος του «Πορθητή», με στέλεχος του κυπριακού ΥΠΕΞ να δηλώνει την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο αριθμός των ενταλμάτων είναι διψήφιος.
Η Άγκυρα είχε αντιδράσει έντονα στις πληροφορίες για εντάλματα σύλληψη, τονίζοντας ότι η κίνηση «ξεπερνά τα εσκαμμένα» και προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει η «απαραίτητη αντίδραση σε περίπτωση τέτοιας θρασύτητας».
Στην Ελλάδα, συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή το ΚΥΣΕΑ, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη και συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ